Sunday, July 14, 2024
HomeRedLjubav & SeksNEVERSTVO ne mora uvek da uništi vezu

NEVERSTVO ne mora uvek da uništi vezu

Može li se posle otkrivenog ili priznatog neverstva ostati zajedno, može li prevareni partner oprostiti i zaboraviti neverstvo i nastaviti porodični život ili ozbiljnu, trajnu vezu?

Bračni savetnici i psiholozi ukazuju da je bol zbog izigranog poverenja često toliko snažan da je potpuno nevažno da li je neverstvo počinjeno koliko juče ili se dogodilo godinama ranije.

Ostaviti ili oprostiti

Konačno pitanje koje postavljaju parovi koji su prošli kroz neverstvo jednog partnera ili je ono bilo obostrano: može li se bez ozbiljnih posledica preživeti prevara, potpuno oporaviti od stresa i ostati zajedno?

Stručno mišljenje o nečemu što ne samo da može da razori brak već ostavi posledice i na razvoj dece londonski list SAN (THE SUN) zatražio je od doktorke Suzan Kvilijam, poznate britanske savetnice za bračne probleme i seks terapeutkinje.

– Ovo su pitanja s kojima se susrećem svakog dana ali odgovor jednostavno ne može biti direktan – DA ili NE. Tačno je da se neverstva događaju iz različitih razloga ali, generalno, povod za njih su dosada, ispraznost, nesporazumi i nezadovoljstvo seksualnim odnosima. Nešto je na trenutak nedostajalo, bilo zapostavljeno je ili zaboravljeno u odnosima – smatra Kvilijanova.

Razlozi za prevaru

Po njenom mišljenju, u nekim slučajevima možda je reč o samom odnosu pre nego o nekom faktoru unutar unutar veze. Ali u drugim slučajevima, što je i najčešće, reč je o jednom jedinom razlogu – uglavnom odsustvu pažnje, komunikacije ili seksa.

– Veliki broj muškaraca zastrani kad im se rodi beba ili je supruga ili partnerka trudna zato što, na primer, instiktivno osećaju potrebu da podsete da su još uvek muškarci. U drugim slučajevima, parovi ne nalaze vreme da duže budu zajedno čime se gubi bliskost i ‘topi’ intimnost” – ocenjuje gospođa Kvilijan.

Često puta, smatra ona, najvažniji deo odnosa, koji najčešće prvi strada u neverstvu, zapravo je – stabilnost veze koja ne uspeva da se odupre naoko “sitnim udarima” koji, zatim, razaraju čvrto tkivo odnosa i balaze lažnu “utehu” u naručju drugog partnera.

Prevara ne mora da bude kraj

Međutim, ona takođe podseća, u mnogim slučajevima to nije kraj priče.

– Ako ste otkrili da je vaš partner neveran, ključ za rešavanje situacije je da se uzdržite od preduzimanje mera koje će krivca baciti na kolena – bez obzira šta vam drugi kažu. Jer, svi oko vas će vas ubeđivati da raskinete brak ili napustite ili najurite nevernog partnera što brže možete. Međutim, to nikada nije jednostavno a čisto emotivno reagovanje nije odgovor i rešenje sitaucije – naglašava doktorka Kvilijan.

Ona tvrdi da parovi, koji se oporavljaju od prevare, moraju komunicirati po svaku cenu. Dogodiće se, takođe, da će biti razmene ljutitih reči i prekora, nanošenja emotivnih rana pa i uvreda koje, inače, nikada jedno drugom ne bi ste izrekli – ali to može značiti da se nazire svetlo na kraju tunela vaših odnosa.

Bez prisećanja

A dugoročno gledano, ako ste svoje odnose radikalno promenili, onda će se stvari odvijati u pravom smeru. Ali ako “prežvakavate” prošlost i stalno se prisećate šta se i kada dogodilo, nikada nećete prestati da se osećate povređenim – smatra doktorka Kvilijan.

Pritom, zaključuje ona, i kod partnera koji je počinio prevaru takođe se stalno obnavlja kompleks krivice koji mu ne dozvoljava da zaboravi preljubu.

– I ma koliko to na početku izgledalo teško i bolno, ključ za oporavak i nastavak zajedničkog života je – otvoreno razgovarati šta se i zašto dogodilo, prihvatiti činjenice i ići dalje – zaključila je doktorka Kvilijan.

Izvor: Lepota i zdravlje

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Stefan on Dva od jednom
Zorana on USB meda!
Slobodan on Multi mališan!