Monday, February 26, 2024
HomeBlueNovi iPod touch – opasno dobar media plejer

Novi iPod touch – opasno dobar media plejer


U svetu u kome skoro svi već imaju smartphone koji jednako dobro služi kao i multimedijalni plejer, nije li iPod touch – iPhone bez opcije rada sa GSM mrežom – višak u ponudi kompanije Apple?
Prodaja iPod plejera nije tako spektakularna, ali je daleko od zanemarljive. Uspeh i zarada od iPhone i AppStore biznisa predstavlja četiri petine ukupnog prihoda kompanije, dok se ostatak deli na zaradu od Mac računara, a onda i ostalih uređaja. iTunes i iPod, koji su nekada predstavljali više od polovine godišnjeg prihoda, sada čine samo jedan mali deo. Kako iPod touch već dve generacije unazad nije obnavljan, mnogi su očekivali da će naredna iteracija biti nalik iPhone 6 modelima, sa većim ekranom i bržim internim hardverom. Ta priča se, pak, samo delimično ostvarila jer je Apple unapredio “unutrašnjost” novog iPod-a, dok je spoljašnjost ostala prilično neizmenjena. Format od četiri inča, sa starim Retina Ekranom poput onog na iPhone 5C modelima, zadržan je, a novine su A8 procesor, 1GB radne memorije i bolje kamere. To je, zapravo, prvi put da vidimo ovako moćan SoC unutar 4-inčnog formata. Dakle, baš kao i iPod touch iz 2012. godine, iPod touch 6G (6G – šeste generacije) je elegantna naprava. Tanak samo 6 milimetara (da, tanje i od najnovijeg super-tankog iPhone-a), ovaj proizvod je kvalitetniji i atraktivniji nego što biste mogli da pretpostavite.
Apple iPod touch 6G dizajnom podseća na hibrid modela iPhone 5 i iPhone 5C, ali sa tanjim profiom, od svega 6 milimetara. Metalna leđa i kvalitet izrade pozajmljuje od iPhone 5, a dizajn i vedre boje od modela 5C. Ekran i kamere, takođe od “petice” (identične su i na 5 i 5C modelima). iPod touch 6G, tako, podseća na tanano, ulepšano izdanje iPhone 5C telefona, luksuznijeg izgleda (njegova leđa su napravljena od aluminijuma), pa sada imamo neku vrstu “preview”-a kako bi izgledao naslednik pomenutog i ne tako uspešnog modela. Logično je da Apple i dalje u ponudi zadrži 4-inčni flagship model, a nešto nam govori da će “iPhone 6C” imati metalno kućište. Mnogo ljudi (i pripadnica lepšeg pola) vole format od 4 inča. iPhone 5S nije u opciji da se unapredi, jer bi izrada takvog telefona bila isuviše skupa da bi se uređaj našao u cenovnom segmentu koji je rezervisan za iPhone 5C.

Retina ekran koji se koristi ima istu gustinu piksela kao što je imao iPhone 4, 4S, 5 i 5S – 326 ppi. Dijagonala je zadržana i iznosi 4 inča, a tako i rezolucija odgovara onoj kod “petica” – 1136 x 640. Kao što znamo, dijagonala kod novih iPhone modela je sada veća, ali iPhone 5, 5S i 5C ostaju aktuelni i podržani od strane novih verzija iOS operativnog sistema (verzija 9) – štaviše, podržan je i iPhone 4S! Već znamo da Apple Retina Screen HD ima izuzetnu reprodukciju boja, poput profesionalnih monitora namenjenih grafičkim profesionalcima, fenomenalne vidljive uglove i savršenu dinamiku i kontrast. Apple i dalje koristi S-IPS LCD ekrane, jer veruje u to da AMOLED matrice nemaju dovoljno kvalitetan prikaz (sa čime se nezavisni stručnjaci i slažu). Takođe, ekran i touch-screen senzor su neodvojivi, što je po prvi put urađeno i kod iPad Air 2 tableta, pa kada dodirujete ekran, imate utisak da zapravo dodirujete sam sadržaj.
Kamera je unapređena, pa za razliku od one kod prethodne generacije, sada broji 8 megapiksela. Senzor je, takođe, i veći, a novi brzi procesor omogućava i snimanje brzih snimaka za usporeni “replay”, tzv. Slo-mo režim u 720p i 120 frejmova po sekundi. Snimanje pri 30 fps obavlja se u 1080p FullHD video režimu. Prethodnik je imao kameru kao kod iPhone 4 modela, koja je imala CMOS senzor od 5 megapiksela, ali je imao i metalni konektor na koji se kači šnala sa plastičnom vezicom za nošenje oko ruke. Ovaj konektor nam zaista neće nedostajati.
U pakovanju se nalaze i kratko uputstvo, dve Apple nalepnice, USB-Ligthning kabl i Apple EarPods slušalice. Kutija je providna, plastična i gotovo identična kutiji u koju je pakovan iPod touch 5G, što je i logično, jer i sam dizajn plejera nije bitno izmenjen. Šesta generacija stiže u više nijansi, među kojima su i iPhone 6 nijanse – Srebrna, Space-gray i zlatna, a zatim i poznate, stare: roza, plava i crvena. iPod touch 6G stiže sa iOS 8.4, ali će tokom septembra, paralelno sa iPhone 4S, 5, 5S, 5C, 6 i 6 Plus, iPad 2, 3, 4, Air i Air 2, mini i mini 2, kao i iPod touch 4G i 5G, dobiti nadogradnju na iOS 9. Tradicionalno, Apple uz novu verziju iPhone telefona, predstavlja i novo izdanje iOS operativnog sistema.

Ono što se nalazi “ispod haube” je i definitivno najviše unapređeno – Apple je u iPod touch 6G ubacio komponente iz iPhone 6 – Apple A8 čip i M8 motion ko-procesor, zajedno sa low-powered Bluetooth 4.1 čipom, novim WiFi Draft-AC Wireles čipom i senzorima. Kako bi baterija trajala duže, A8 je usporen za par stotina megaherca, ali je to sasvim u redu, jer je i radna rezolucija uređaja manja, pa su performanse iste, ako ne i više u odnosu na iPhone 6. U svakom slučaju, jasno je da je iPod touch 6G brži i od iPhone 5S koji i dalje važi za jako brz smartphone. Količina radne memorije je 1GB, što je i očekivano, ali vredi istaći da je to dva puta više u odnosu na memoriju kod prethodnog modela.
Aktuelni 64-bitni Apple A8 čipovi su i dalje dvojezgarni, uz trojezgarni GPU procesor i više radne frekvencije, kao i ubrzani M8 motion koprocesor, namenjen za praćenje kretanja i prikupljanje i obradu podataka iz akcelerometra, GPS-a, kompasa i žiroskopa, bez da se opterećuje centralni CPU unutar A8 čipa (pa tako A8 može da ide u “sleep” režim kada je uređaj zaključan, dok M8 i dalje broji pređene korake ili obrađuje poziciju koja se očitava sa GPS-a). Šesta generacija iPod touch-a dolazi sa četiri memorijske konfiguracije: 16, 32, 64 i 128GB. Ovoliko veliki prostor i povoljna cena, čine ovaj iOS uređaj idealnim za sve one koji ne vole pametne telefone ili nisu do sada koristili Apple uređaje, a žele sa njima da se upoznaju. iPod touch 6G se i dalje može koristiti za chat – sve iOS aplikacije – Viber, WhatsApp, Telegram, Skype, Snapchat, Facebook, Messenger i milion onih drugih, rade i na ovom uređaju. Kombinacija odličnog hardvera, savršeno ispoliranog operativnog sistema i odličnog softvera je ono što oduševljava kod svakog Apple uređaja, pa je to slučaj i sa testiranim iPod-om. Ko se jednom navikne na taj nivo kvaliteta, prepozna sve prednosti koje nudi Apple ekosistem, jako se teško odriče svih tih benefita. Ipak, pored iPhone 5C i 5S, koji koštaju slično ili malo više, mnogi će se odlučiti za ove uređaje, jer u slučaju da im se iOS dopadne, uvek mogu da ubace i SIM karticu i koriste ga i kao telefon. To je najveći razlog zbog kog se iPod touch i iPod-i generalno, ne prodaje više u onoj meri kao nekada.
Uređaj ima odličnu autonomiju, koja je negde između one kod iPhone 6 Plus i iPad mini uređaja. U proseku, dopunjava se negde tokom trećeg dana. Naravno, bateriju možete istrošiti i za 6-7 sati, ako igrate najzahtevniju 3D igru, ali mi pričamo o prosečnoj, realnoj upotrebi. U radu, sa iOS 8.4 radi jako brzo, a probali smo i iOS 9 public beta 2, s kojom radi još brže! Kamera je zaista odlična – u rangu sa iPhone 5 i 5C, što je veoma dobro. Slike su dobro eksponirane, kao i video.

Danas čak i jeftin smartphone može da se, na ugovoru, kupi, “za dinar”? Odgovor na pitanje “kome je iPod touch namenjen, može biti: jako mladim osobama. Deci, kojima roditelji još uvek ne žele da kupe iPhone ili neki drugi pametni telefon, a smatraju da je za njih iPad mini i dalje prevelik. Apple iPod touch 6G je savršena mobilna platforma za igranje – uvek nose sa sobom, u džepu. Dakle, postoji tržište za ove uređaje. Za korisnike Androida, koji ipak žele da imaju dodir sa iOS aplikacijama. Za programere, kojima je potrebna iOS platforma. Za početnike u Apple svetu, ili one koji ne vole smartphone uređaje. Za one koji često džogiraju i slušaju muziku. iPod touch je i dalje tu! Bolji i zabavniji nego ikada do sada!
Cena (sa PDV-om): od 36.790,00 dinara
Kontakt: WinWin, www.winwin.rs

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Stefan on Dva od jednom
Zorana on USB meda!
Slobodan on Multi mališan!