Wednesday, April 17, 2024
HomeBlueArt ShowNovi roman Frederika Begbedea u prodaji

Novi roman Frederika Begbedea u prodaji

U četvrtak, 21. marta, u prodaji će se pojaviti novo izdanje izdavačke kuće Booka, “Romantični egoista” francuske literarne superzvezde Frederika Begbedea.
Ovo delo je odmah po svom objavljivanju postalo veliki bestseler, a prvi tiraž od 80.000 primeraka “planuo” je za manje od mesec dana čime je Begbede ustoličen kao jedan od najpopularnijih ali i najkontroverznijih evropskih autora XXI veka.
O ROMANU
Ova priča počinje 2000. godine. Oskar Difren ima trideset četiri godine. To je jedan fiktivan pisac, kao što, jelte, postoje umišljeni bolesnici. Svoj dnevnik vodi u štampi, da bi u život uneo strast. Egoista je, kukavica, cinik i opsednut seksom – ukratko, isti kao i svi muškarci. Dobar dan svima! Ja sam Oskar Difren, romantični egoista, neurastenični neznabožac. Gledam plavuše na biciklima. Volim jastoga na žaru, zakonom zabranjenu travu, hrskave uštipke, velike grudi boje kajsije, ljudsku nesreću.
Ljudi misle da će, kako stare, oguglati na sve, ali to nije tačno: zaljubljujemo se svakodnevno, i za to nam je dovoljan jedan pogled, ili zvonak smeh kojeg se srce odnekud seti. Nego se, jednostavno, uzdržavamo, jer znamo kuda to vodi. Biti zaljubljen, to znači biti u čudu. Kad to stanje čuda mine, eto kraja. Često zaboravljamo da ljubav čini devedeset odsto znatiželje spram svega deset odsto straha da ćete umreti ostavljeni kao izanđalo govno.
O PISCU
Frederik Begbede (1965) jedan je od najznačajnijih, najprovokativnijih i najpopularnijih savremenih francuskih pisaca. Do sada je objavio romane: Mémoire d’un jeune homme derangé, Vacances dans le coma, L’amour dure trois ans (Ljubav traje tri godine), 99 francs (699 dinara), Windows on the World, L’égoïste romantique (Romantični egoista), Au secours, pardon (U pomoć, molim za oproštaj), Un roman français (Francuski roman).
Osim pisanjem bavio se i advertajzingom, radio je za brojne magazine, vodio je TV šou. Godine 1994. osnovao je književnu nagradu “Prix de Flore” koja se svakog novembra dodeljuje talentovanim piscima (među dobitnicima su Mišel Uelbek i Ameli Notomb) u legendarnom Café de Flore, u kome se nekada okupljala intelektualna elita, kao što su bili Žan-Pol Sartr, Simon de Bovoar I drugi.
Njegov nezvanični internet sajt je S.N.O.B. (Site Non Officiel de Frédéric Beigbeder) i nalazi se na adresi www.beigbeder.net. Izdavačka kuća Booka osnovana je 2009. godine u Beogradu sa idejom promovisanja kvalitetne savremene književnosti. Do sada je objavila knjige autora kao što su: Frederik Begbede, Rju Murakami, Džefri Judžinidis, Miranda Džulaj, Džon Makgregor, Mirijam Tevs, Andžej Stasjuk, Dejv Egers, Džonanatan Letem.
 

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Stefan on Dva od jednom
Zorana on USB meda!
Slobodan on Multi mališan!