Wednesday, April 17, 2024
HomeBlueNVIDIA CUDA ubrzava naučna istraživanja

NVIDIA CUDA ubrzava naučna istraživanja

NVIDIA je objavila novu verziju svoje CUDA paralelne računarske platforme koja će pomoći pri simulacijama i proračunima  računarskim biolozima, hemičarima, fizičarima, geografičarima i drugim istraživačima ili inženjerima koji koriste GPU-ove u svom radu.

Nova NVIDIA CUDA platforma za paralelno računarstvo poseduje tri bitne izmene koje čine paralelno programiranje sa GPU-ovima bržim, lakšim i pristupačnijim. One uključuju:
•    Redizajnirani “Visual Profiler” sa automatskom analizom perfomansi koji nudi lakši put do ubrzanja aplikacija.
•    Novi kompajler, baziran na široko korišćenom LLVM kompajler infrastruturi otvorenog koda koja donosi do 10 posto bolje perfomanse u aplikacijama.
•    Stotine novih “imaging” i “processing” funkcija koje dupliraju postojeću the NVIDIA Performance Primitives (NPP) biblioteku.
“Novi vizuelni profajler je fenomenalan”, izjavio je Joshua Anderson, vodeći developer HOOMD-blue projekta otvorenog koda fokusiranog na molekularnu dinamuku. “Sa samo par klikova obavlja se automatska analiza perfomansi vaše aplikacije, označavaju verovatna mesta sa problemima i onda dobijate linkove ka najboljim primerima rešenja. Ovo omogućava brzo i lako ubrzavanje velikog broja aplikacija veoma lako za bilo kog developera.”
“LLVM complier mi je omogućio skoro trenutnih 10 posto ubrzanja perfomansi, samo kroz rekompailiranje mog postojećeg koda za analizu finansijskih rizika u realnom vremenu”, izjavio je Gilles Civario, senior softver arhitekta u Irskom centru za računarstvo visoke klase. “Mogu samo da zamislim dodatne perfomanse koje bi postigli uz dodatne modifikacije koristeći novo izdanje CUDA platforme”.
“Među novim karakteristikama najnovije CUDA platforme za paralelno računarstvo koja je dostupna besplatno na NVIDIA developer web sajtu na adresi http://developer.nvidia.com/getcuda  su i sledeće:
Novi vizuelni profajler – Najlakši put ka optimizaciji perfomansi
Novi Visual Profiler alat čini svim developerima, na svim nivoima optimizaciju koda lakšom tako da dobijaju maksimalne perfomanse. Istaknuta automatska analiza perfomansi i ekspert sistem za navođenje koji omogućava korak po korak predloge za optimizaciju, Visual Profiler indentifikuje uska grla aplikacije po pitanju perfomansi i preporučuje rešenja, sa linkovima ka vidičima za optimizaciju. Koristeći novi Visual Profiler, uska grla po pitanju perfomansi se lako pronalaze i rešavaju.

Slika 1: Novi NVIDIA CUDA Visual Profiler čini optimizaciju perfomansi lakom
LLVM kompajler – trenutno poboljšanje performansi aplikacija  za deset odsto
LLVM je popularni kompajler sa infrastrukturom otvorenog izvora modularnog dizajna koji olakšava podršku za nove programske jezike i procesorske arhitekture. Korišćenjem novog CUDA  kompajlera baziranog na LLVM standardu, programeri mogu postići i do 10 odsto bolje performanse na postojećim aplikacijama ubrzanim od strane grafučkih procesora jednostavnim rekompajliranjem.  Dodatno, modularni dizajn LLVM kompajlera dozvoljava nezavisnim developerima softvera da ponude određena LLVM rešenja za arhitekture procesora koje nije proizvela kompanija NVIDIA, omogućavajući time da  CUDA aplikacije rade kako na NVIDIA GPU-ovima, tako i na GPU-ovima drugih proizvođača.
Nove funkcije procesovanja signala i slike – “Drop-in” ubrzanje sa NNP bibliotekom
NVIDIA je udvostručila veličinu svoje NPP biblioteke, dodavši stotine novih funkcija za procesovanje slike i signala. To je omogućilo gotovo svim developerima da koriste algoritme za procesovanje slike ili signala kako bi sa lakoćom iskoristili prednosti GPU ubrzanja, jednostavim dodavanjem library calls u samoj aplikaciji. Unapređena NPP biblioteka se može koristiti za veliki broj raznovrsnih algoritama za procesovanje slike i signala, od osnovnih filtera do naprednih radnih procesa.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Stefan on Dva od jednom
Zorana on USB meda!
Slobodan on Multi mališan!