Saturday, June 22, 2024
HomeRedLjubav & SeksOdnos pozetivnih i loših 'stvari' u srećnoj vezi treba da bude 5:1

Odnos pozetivnih i loših 'stvari' u srećnoj vezi treba da bude 5:1

Svi se parovi svađaju, i oni srećni i oni malo manje srećni, ali da bi veza bila uspešna, pozetivni trenutci treba da nadjačaju negativne, poput ljutnje i prezira.

Tajna uspešne ljubavne veze je u ravnoteži pozetivnih i negativnih emocionalnih interakcija. Važno je da dobri trenuci, kao što su strast, smisao za humor, podrška, ljubaznost i velikodušnost nadmašuju one loše poput gunđanja, kritike, ljutnje, gađenja, prezira i hladnoće, tvrdi bračni savetnik Džon Gotman u svojoj knjizi “Istorija poverenja: Emocionalna usklađenost za parove”.

Jednostavno je, tvrdi. Parovi koji imaju uspešan brak više su srećni nego nesrećni. Međutim, svi parovi, i srećni i nesrećni se sukobljavaju, ali mera pozetivnih i negativnih situacija kritični faktor. Ta mera bi trebala da bude pet naprema jedan, ističe Gotman.

Iako je tokom života teško pratiti “mere” , treba da vidite u kom smeru vaša veza ide i popravite je, ako je moguće. Emocionalnu usklađenost najlakše je postići tolerancijom, razumevanjem, slušanjem i empatijom. Partnerima je u braku najbitnije da su njihove “bolje polovine” dobre prema njima i da se trude kako bi život oboma bio bolji, dodaje Gotman.

Izvor: Lepota i zdravlje, www.lepotaizdravlje.rs

Previous article
Next article
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Stefan on Dva od jednom
Zorana on USB meda!
Slobodan on Multi mališan!