Thursday, June 20, 2024
HomeGreenDizajnOsećaj kroz boje

Osećaj kroz boje

Boje predstavljaju svojevrsnu neverbalnu komunikaciju i o vama mogu reći više nego stotinu reči. Boje se dele na primarne, sekundarne i tercijalne, a možemo ih deliti i na pasivne, aktivne i neutralne.

Imaju važnu ulogu u životima, pa je njihovo značenje vidljivo u umetnosti, snovima, različitim kulturama.

Plava- Tiha voda breg roni

Boja neba i okeana, ona je jednostavno jedna od najpopularnijih boja. Mirno plava podstiče organizam da bude opušteniji, tako da se često koristi u spavaćim sobama. Plava takodje može biti hladna i depresivna.

Mada stručnjaci preporučuju nošenje plave na intervijue za posao jer simbolizuje lojalnost. Ljudi su produktivniji u plavim sobama.

Zelena- boja samouverenosti

Trenutno najpopularnija boja za ukrašavanje, simbolizuje prirodu. Umirujuća, osvežavajuća boja koja poboljšava vid. Često se koristi u bolnicama jer opušta pacijente. Zanimljivo je da su neveste u srednjem veku nosile zelenu jer simbolizuje plodnost. Tamno zelena je muška, konzervativna i podrazumeva bogatstvo. Medjutim, kreatori često odbijaju da koriste zelene teme uoči revija u strahu da će doneti nesreću.

Crvena- strast, snaga i dominantnost

Najviše emotivno intezivna boja, podstiče brži rad srca i disanja. Takodje je boja ljubavi. Pošto je ekstremna, crvena odeća ne može da pomogne ljudima u pregovorima. Crveni automobili su popularna meta za lopove.

Bela- samo bez haosa

Neveste nose belo jer simbolizuje nevinost i čistiću. Belo reflektuje svetlost, pa se tako smatra letnjom bojom. Bela boja je popularna u dekoraciji i modi, jer je svetla, neutralna i ide uz sve. Lekari i medicinske sestre nose belo kako bi simbolizovali sterilitet. Takodje se smatra da je ova boja pored reda i čistoće, boja rezervisanosti.

Crna- boja elegancije, otmenosti i svojeglavosti

Crna je boja autoriteta i moći. Popularna je u postavljanju trendova zato što ljude čini mršavijim. Sveštenici nose crno kako bi označili predaju Bogu. Takodje crna boja predstavlja i tajanstvenost.

Previous article
Next article
UrbanStandard
UrbanStandard
Urban Standard, grupa entuzisata sa ciljem da prenesu neke od interesantnih vesti iz URBANE kulture. Sa osvrtom na muziku, it, ali i zivot oko nas.
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Stefan on Dva od jednom
Zorana on USB meda!
Slobodan on Multi mališan!