Friday, May 24, 2024
HomeBlueArt ShowOskar ide u ruke Dženifer Lorens ili Džesike Čestejn?

Oskar ide u ruke Dženifer Lorens ili Džesike Čestejn?

I dok svi predviđaju da će na predstojećoj dodeli nagrada Američke filmske akademije, britanski glumac Danijel Dej-Luis gotovo sigurno osvojiti Oskara za glavnu mušku ulogu, stvar je nešto neizvesnija u ženskoj kategoriji gde se u trci za prestižni holivudski trofej izdvajaju dve glumice: Dženifer Lorens i Džesika Čestejn.
Prva je nominovana za ulogu u romantičnoj komediji “U dobru i u zlu ” Dejvida O. Rasela, a druga u trileru “00.30 Tajna operacija” rediteljke Ketrin Bigelou. Čini se da će bitka biti neodlučna sve do kraja, mada istraživanja daju malu prednost Lorensovoj u ulozi problematične mlade udovice koja joj je dosad donela nagradu američkog Udruženja filmskih glumaca.
Čestejn je za rolu agentice CIA koja otkriva mesto na kojem se skriva Osama bin Laden, pak osvojila Zlatnog globusa, prestižno priznanje koje dodeljuje Udruženje stranih novinara u Holivudu.
Pored ove dve sjajne glumice, u trci za Oskara u kategoriji glavne ženske uloge su još devetogodišnja Kvavendžane Volis (Zveri južnjačke divljine) i 85-godišnja Emanuela Riva (Ljubav), najmlađa i najstarija nominovana glumica u istoriji Holivuda. Poslednja, peta “takmičarka” je Naomi Vots koja glumi u filmu o cunamiju “The Impošible” i koja bi lako mogla sve da iznenadi i kući ponese pozlaćenog dečaka.
Riva je za svoju ulogu bivše profesorke muzičkog, koja je doživela moždani udar, u filmu Austrijanca Mihaela Hanekea, osvojila dve nagrade za najbolju glavnu glumicu – nagradu britanske filmske akademije BAFTA i nagradu američkog udruženja kritičara. U kategoriji najbolje sporedne ženske uloge kao jasan favorit izdvaja se En Hatavej za ulogu Fantine u mjuziklu “Jadnici” britanskog reditelja Toma Hupera, a njen glavni konkurent, po rezultatima istraživanja, je Sali Fild za ulogu u istorijskoj drami “Linkoln” Stivena Spilberga.
Osim Hatavej i Fild, u ovoj kategoriji su nominovane i Ejmi Adams (Master), Helen Hant (The Sešions) i Džeki Viver (U dobru i u zlu).
 
Izvor: 24sata

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Stefan on Dva od jednom
Zorana on USB meda!
Slobodan on Multi mališan!