Monday, February 26, 2024
HomeBlueOtvoreni ekosistem omogućava softverski definisane mreže

Otvoreni ekosistem omogućava softverski definisane mreže

HP predstavlja prvi otvoreni ekosistem za korporativne softverski definisane mreže (SDN). Uz HP SDN Developer Kit (SDK) i HP SDN App Store to stvara nove poslovne prilike za HP-ove partnere i predstavlja jednostavniji način za nabavku i pokretanje mrežnih servisa.    
“Uz SDN mrežna industrija ima priliku da na tržište izbaci disruptivne inovacije i napravi veliki skok unapred”, rekla je Bethany Mayer, viša potpredsednica i generalna direktorka, Networking, HP. “HP je napravio najsveobuhvatniju ponudu SDN oroizvoda, kao i otvoreni SDN ekosistem, što omogućava kompanijama i partnerima da brzo prilagode mrežu potrebama poslovanja i aplikacija.”
Inovacije kroz otvoreni ekosistem
HP SDN Developer Kit daje HP AllianceOne partnerima, kao i nezavisnim proizvođačima softvera, pristup alatima neophodnim za razvoj, simuliranje i proveru korporativnih SDN aplikacija za prodaju kroz HP SDN App Store. Ovi alati partnerima omogućava da:

 • brzo razviju nove aplikacije direktno na HP VAN SDN kontroleru koristeći API dokumentaciju, vodič za programere i primere koda;
 • da uz SDN paket za simulaciju i HP SDN Virtual Lab testiraju funkcionisanje aplikacija u okruženju koje simulira korisničko okruženje; i
 • da kroz SDN Validation Test provere da li nove aplikacije zadovoljavaju HP-ove standarde.

Prodavnica za SDN aplikacije
HP SDN App Store je otvorena prodavnica kroz koju partneri mogu prodavati SDN aplikacije kako bi ih korisnici u svega nekoliko klikova pokretali u svojim mrežama. SDN App Store će sadržati aplikacije koje je razvio HP, aplikacije napravljene u saradnji sa partnerima, aplikacije koje su partneri sertifikovali, kao i aplikacije nastale u zajednici.
HP SDN App Store daje kompletnu infrastrukturu neophodnu za online prodaju, a svaku aplikaciju odobrava HP kako bi garantovao njihov kvalitet. Korisnici mogu kreirati bezbedan, privatan portal kojem pristup imaju samo zaposleni i preko kojeg mogu preuzeti i pokrenuti HP VAN SDN kontroler.
Da bi osnažio otvoreni SDN ekosistem, HP je OpenFlow podršku dodao u 10 novih rutera iz HP FlexNetwork ponude, među kojima su HP MSR2000, 3000, 4000 i HP Virtual Services Router (VSR) serija. Ovi uređaji proširuju postojeću OpenFlow bazu koju čini 50 svičeva, odnosno preko 25 miliona instaliranih portova.
SDN usluge fokusirane na ljude, procese i tehnologiju
HP Technology Services nudi nove usluge za projektovanje, implementaciju i podršku, koje korisnicima omogućavaju da naprave i pokrenu SDN rešenja za kreiranje agilne i fleksibilne mreže koja je usklađena sa potrebama organizacije. Nove usluge su:

 • HP SDN podrška za programere – obuhvata non-stop telefonsku podršku i prioritetno odgovaranje na forumu;
 • HP SDN podrška za aplikacije – omogućava korisnicima da unaprede svoje iskustvo i postignu željeni rezultat sa aplikacijama kao što su Sentinel i objedinjene komunikacije i kolaboracija; i
 • usluge i podrška za HP OpenFlow proizvode – obuhvataju niz usluga za korišćenje OpenFlow rešenja radi ostvarivanja prednosti od SDN implementacije.

Priprema IT osoblja za SDN okruženje
Radi pripreme IT profesionalaca da razumeju promene u veštinama neophodnim za upravljanje načinom na koji SDN rešenja menjaju kreiranje, programiranje i upravljanje mrežama, kompanija uvodi SDN Learning Journey program i SDN sertifikate, kao deo HP ExpertOne programa.
HP SDN Learning Journey obuhvata tri koraka za pripremu, aktiviranje i isporuku SDN rešenja, a kombinuje tradicionalne mreže i SDN arhitekturu. Kroz HP SDN sertifikaciju, IT stručnjaci, menadžeri i programeri mogu biti sigurni da zadovoljavaju stroge HP-ove standarde za korporativne SDN instalacije.
Cene i dostupnost

 • HP SDN App Store će se pojaviti tokom prve polovine 2014. godine
 • HP SDN Developer Kit će biti dostupan od novembra 2013. godine
 • HP SDN podrška za programere će biti dostupna od novembra 2013. godine. HP SDN usluge i podrška za aplikacije i HP OpenFlow proizvode bie dostupna od prve polovine 2014. godine.
 • Cena za HP Virtual Application Network SDN Controller počinje od 495 dolara.
 • SDN Learning Journey program je već dostupan.
 • SDN sertifikacija će biti moguća od decembra 2013. godine.
 • HP-ovi MSR ruteri su dostupni od 30. septembra 2013. godine po početnoj ceni od 1.000 dolara.
 • HP-ovi Virtual Services Routers (VSR) su dostupni od 30. septembra 2013. godine po početnoj ceni od 500 dolara.

Više informacija o HP-ovim mrežnim rešešnjima dostupno je na adresi www.hp.com/go/networking.
Najvažniji HP događaj za koreisnike u EMEA regionu, HP Discover, održaće se od 10-12.decembra u Barseloni, Španija.
 

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Stefan on Dva od jednom
Zorana on USB meda!
Slobodan on Multi mališan!