Monday, December 4, 2023
HomeGreenOve namirnice jačaju vaše kosti

Ove namirnice jačaju vaše kosti


Namirnice koje sadrže kalcijum i vitamin D su esencijalne ukoliko želite da imate čvrste i zdrave kosti. Kalcijum ojačava kosti i zube, a vitamin D poboljšava apsorpciju i rast kostiju.
Jedan od glavnih uzročnika osteoporoze je nedostatak kalcijuma i vitamina D. Važno je konzumirati hranu bogatu ovim sastojcima. Donosimo vam nekolio vrsta namirnica koje bi trebalo da konzumirate redovno.
Mleko
Mleko je bogato kalcijumom i vitaminom D, tako da je dobro steći naviku i svakodnevno popiti po jednu čašu mleka. Ako ne volite mleko, onda jedite sir i pijte jogurt.
Banane
Banane su pune kalcijuma i kalijuma, a korisne su i u jačanju imuniteta, podstiču proteinski metabolizam i sprečavaju gubitak kalcijuma iz tela.
Zeleno povrće
Povrće poput spanaća, mladog luka, kupusa i brokolija odličan je izvor kalcijuma. Vitamin K je prisutan u spanaću, a povećava gustoću minerala u kostima.
Orasi
Bademi i kikiriki sadrže veću količinu kalijuma, koji sprečava gubitak kalcijuma putem urina. Orasi su bogati omega-3 masnim kiselinama, koje usporavaju gubitak koštane mase i ubrzavaju formiranje kostiju.
Šljive
Šljive sadrže vlakno inulin koje pomaže telu da apsorbuje kalcijum brže, a jača i kosti.
Sardine i losos
Sardine i losos su poznati po visokom nivou vitamina D i kalcijuma. Losos sadrži omega-3 masne kiseline i vitamin D.
Jaja
Ne preterujte s konzumiranjem jaja. Jedno jaje dnevno se smatra dovoljnim. Žumance ne odbacujte, jer se u njemu nalazi vitamin D.

UrbanStandard
UrbanStandard
Urban Standard, grupa entuzisata sa ciljem da prenesu neke od interesantnih vesti iz URBANE kulture. Sa osvrtom na muziku, it, ali i zivot oko nas.
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Stefan on Dva od jednom
Zorana on USB meda!
Slobodan on Multi mališan!