Friday, May 24, 2024
HomeGreenOvo je najnezdravija hrana

Ovo je najnezdravija hrana

Prerađena hrana štedi dosta vremena, a ovo je čini privlačnom ljudima koji su zatrpani obavezama i onima koji ne vole da kuvaju. Pored toga, većina prerađene hrane ima povoljne cene, pa je kupcima još teže da joj se odupru. Velika većina prerađene hrane nije zdrava. Uopšteno govoreći, ona u sebi sadrži veoma malo hranljivih materija, posebno malo antioksidanata i vitamina, a u isto vreme mnogo kalorija. Takođe sadrži i veštačke materije koje mogu biti veoma štetne. Ovo je 5 najštetnijih prerađenih proizvoda.

1) GAZIRANI SOKOVI

  • Nema ništa hranljivo u gaziranim sokovima – oni su samo puke kalorije. Pored toga, sadrže i supstance koje vam mogu škoditi. Kao da šećer nije dovoljno loš, skoro svi sokovi danas sadrže kukuruzni sirup bogat fruktozom kao zaslađivač. Pokazalo se da ovaj sastojak oštećuje jetru i povećava nivo šećera u krvi.
  • Gazirani sokovi su takođe i uzročnici problema sa gojaznošću. Gazirani sok je i jedan od proizvoda koji sadrži visok nivo kiselina. Kao takvi, prouzrokuju kiselinu i u našem organizmu. Ćelije raka bujaju u kiselom okruženju. Takođe, ljudi koji često konzumiraju gazirane sokove neotporniji su na virusne i bakterijske infekcije, pošto kiseline oslabljuju imuni sistem.

2) HOT DOG I DRUGO PRERAĐENO MESO

  • Velika većina viršli i drugog obrađenog mesa prepuna je soli, natrijum nitrata i drugih konzervanasa, veštačkih aroma i mnogih drugih štetnih sastojaka. Ova hrana je toliko prerađena da čak i ako je imala neku hranljivu vrednost, izgubila ju je u toku pripreme.

3) KOLAČI, TORTE I KREKERI KUPLJENI U PRODAVNICI

  • Ovi proizvodi svrstani su u istu grupu, jer su zdravstveni problemi koje izazivaju veoma slični. Pored visokog nivoa šećera i soli, mnogi od ovih proizvoda sadrže i prezasićene masti.

4) VEĆINA MEŠAVINA ŽITARICA

  • Većina mešavina žitarica koje kupijete u marketima obiluje veštačkim dodacima vitamina i minerala, jer da nije tako, one ne bi bile ni najmanje hranljive. Takođe, velika većina ovih mešavina sadrži šećer ili, još gore, visokofruktozni kukuruzni sirup. Ako sadrže kukuruz, skoro je sigurno da je to genetski modifikovani kukuruz, jer je ta vrsta kukuruza znatno jeftinija, pa tako uvećava profit ovih kompanija. Jedna skorašnja studija pokazala je da genetski modifikovani kukuruz izaziva tumor kod glodara.

5) DODACI HRANI I PRELIVI ZA SALATE

  • Većina začina i preliva za salate sadrži visokofruktozni kukuruzni sirup jer on dodaje težinu proizvodu, tako da izgleda kao ga ima količinski više i poboljšava ukus proizvoda, a prilično je jeftin. Mnogi od njih sadrže prezasićene masti i aditive. Čak i zdrava salata od svežeg povrća može postati nezdrav obrok ako joj dodamo preliv koji nije zdrav.
  • Jedan od načina da se hranite zdravije jeste da napravite svoje začine i svoje prelive za salatu, jer ćete tada znati koji se sastojci nalaze u njima. Prelive koje ste sami napravili možete držati u frižideru bar nedelju dana.

 
Izvor: Blic-Žena

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Stefan on Dva od jednom
Zorana on USB meda!
Slobodan on Multi mališan!