Ukoliko vas muči gorušica, prvi korak ka njenom ublažavanju jeste pametno sastavljen jelovnik, pa biste sebi mogli da pomognete pažljivim izborom hrane.
Zob
- Zob je biljka koja će vam biti savršen saveznik u borbi protiv gorušice. Sadrži brojne minerale, zdrave masne kiseline, vlakna i ugljene hidrate. Zbog takvih svojstava, zob se sporo vari pa je stalni izvor energije i blagotvorno deluje na celokupni probavni trakt. To znači da gorušica postaje stvar prošlosti.
Đumbir
- Đumbir je izrazito efikasan kod želudačnih problema, a posebno dobro deluje na gorušicu. Možete ga jesti samog ili kao dodatak hrani – supama, prilozima, salatama, pa čak i u napicima. Njegovo blagotvorno delovanje potvrđeno je mnogim istraživanjima.
Mahunarke
- Mahunarke su hranjljiivi gusti ugljeni hidrati koji sadrže mnogo vlakana, a zbog toga ih vaše telo lako vari. One imaju stabilizujući efekat na šećer u krvi. Višestruke studije pokazuju da pasulj može smanjiti rizik od raka debelog creva, kao i drugih vrsta karcinoma. Istraživanja takođe pokazuju i da mahunarke blagotvorno deluju na gorušicu.
Jabuke
- Jabuke sadrže niz antioksidativnih sastojaka koje štite ćelije tela od slobodnih radikala, ali i koje pomažu telu u normalnom funkcionisanju. Odavno je poznato da jabuka dobro deluje na probavu, a sada je dokazano i da sprečava gorušicu.
I još nekoliko korisnih saveta:
- Jedite češće, manje obroke. Što je obrok manji i nemasniji, to se kraće zadržava u želucu, pa je i manji pritisak na mišić koji povezuje želudac i jednjak.
- Povećana telesna težina, a posebno gojaznost su faktor rizika. Većina osoba oseća slabljenje gorušice nakon smanjenja telesne težine.
- Cigarete, kafa, alkohol i napici s kofeinom, kao i sva gazirana pića, ubojita su kombinacija kad je u pitanju gorušica, posebno uz obilne i masne obroke. Izbacite ili barem smanjite sve navedene stimulanse.
Izvor: B92