Saturday, April 20, 2024
HomePorodicaBebePodstaknite razvoj detetovog mozga već u prvoj godini

Podstaknite razvoj detetovog mozga već u prvoj godini

Prva godina detetovog života je najvažnija kada je u pitanju razvoj moždanih ćelija. Tokom tog perioda, mozak deteta razvija se neverovatnom brzinom, a u tom razvoju dodatno pomaže okruženje u kojem se dete nalazi. Zbog toga je vrlo važna svakodnevna interakcija s vašim detetom, kako bi njegova okolina bila što više stimulišuća za razvoj moždanih ćelija.
1. Uključite dete u kućne aktivnosti. Pokažite mu kako izgleda prostor i okolina u kojoj živi, tako što ćete provoditi vreme u šetnji, upoznati ga sa predmetima, oblicima, teksturama, bojama u kući.
2. Čitajte detetu slikovnice. Pritom, proizvodite različite zvukove koji predstavljaju određene životinje, govorite nazive boja i oblika, imenujte predmete. Izmislite svoju priču i često je ponavljajte, povezujući je sa nekim situacijama koje su vam se tog dana desile.
3. Upoznajte svoje dete s vršnjacima, starijom decom i drugim odraslim osobama. Odlazite na igrališta ili u parkove. Pustite dete da se igra s drugom decom, jer to će mu pomoći u učenju i usvajanju društvenih veština.
4. Pričajte sa detetom kada god je to moguće. Kada se igrate, menjate pelenu, šetate, hjedete ili radite bilo koju drugu aktivnost, pričajte o bilo čemu i izbegavajte da koristite mnogo gestikulacija, deminutiva ili “dečijih reči”. Trudite se da koristite pune rečenice, jednostavan i pravilan rečnik, koji biste koristili i u razgovoru sa odraslom osobom.
5. Kada kupujete igračke, kupujte one koje stimulišu aktivnost mozga. To mogu da budu različite slagalice, igračke koje se pokreću povlačenjem konopca, guranjem, igračke koje proizvode zvuke i svetlost.
6. Dekorišite dečju sobu. Neka bude vesela u šarenim bojama i različitim oblicima. Vizualna stimulacija podstiče razvoj moždanih sćelija, jer boje kod deteta potiču radoznalost i koncentraciju. Na zid obesite šarene slike i fotografije, na pod stavite šareni tepih.
7. Deca imaju različite karaktere, pa tako i različite ukuse od samog rođenja. Potrudite se da otkrijete šta se vašem detetu sviđa, a što ne, pa prilagodite okruženje njegovim zahtevima.
 
Izvor: Lepota i zdravlje

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Stefan on Dva od jednom
Zorana on USB meda!
Slobodan on Multi mališan!