Sunday, June 16, 2024
HomeOrangePrag – Zlatni grad

Prag – Zlatni grad

Već i samo ime “Zlatni grad” i svima poznata slika dvorca Hradčani, koji se izdiže iznad grada, dovoljan su razlog da se dođe i istraži jedna od najočuvanijih srednjovjekovnih metropola.

Sasvim neopravdano Prag je u senci velikih gradova na Zapadu. Samo nekoliko evropskih gradova može se uporediti sa Pragom.

Smešten je u samom srcu Evrope i dobro je povezan frekventnim linijama i sa Zapadom i sa Istokom. Prag predstavlja pravi izazov brojnim turistima širom sveta. Ovo je grad koji će Vas osvojiti i osim prelepih fotografija ponećete sa sobom još lepše uspomene. Iako je građen pod uticajem zapadne kulture, duh grada je ipak sačuvao slovensku dušu.

Istorijsko jezgro grada je kulturni spomenik pod zaštitom grada površine 866 ha: Hradčani, Mala Strana, Stari Grad & Jozefov, Višehrad i Novi Grad. U decembru 1992. godine istorijski centar Praga je proglašen svetskom kulturnom baštinom i pod zaštitom je UNESCO-a.

Još od vremena svog nastanka Prag je uvek imao važnu ulogu u istoriji češkog naroda kao i u istoriji Evrope. Oduvek je bio glavi grad Češke kraljevine, u 14. veku i Svetog rimskog carstva, a krajem 16. veka i glavni grad Habsburške monarhije. Od 1918-1992 Prag je bio prestonica Čehoslovačke a od 1993. prestonica Češke Republike. Od srednjeg veka imao je titulu jednog od najlepših gradova sveta i zato se naziva “Zlatnim” ili “Gradom sa sto tornjeva” (iako ih u Pragu ima oko 500).

Prag predstavlja jedinstven kompleks kulturnih spomenika. S jedne strane Karlovog mosta, iznad Vltave, se nalazi Praški dvorac, a sa druge strane Stari Grad. To je galerija svih umetničkih stilova. Nigde na svetu na postoji toliko kubističkih građevina (početak 20. veka) kao u Pragu.

Istorijsko jezgro grada se prostire sa obe obale Vltave i sastoji se od 6 delova grada. Nakad su to bili samostalni gradovi a u 18. veku su ujedinjeni. To su: Stari Grad, Jozefov (sačuvani deo nekadašnjeg Jevrejskog Grada – danas je sastavni deo Starog Grada), Novi Grad, Mala Strana, Hradčani i Višegrad. Ovde je takođe i najveća koncentracija kulturnih spomenika, muzeja i galerija.

Prag je jedan od devet gradova kojima je Evropska Unija dala titulu Evropska metropola kulture za godinu 2000.

Sledeći arhitektonsko zanimljivi i vredni delovi grada u neposrednoj blizini centra Praga su Vinogradi, Vršovice, Žižkov, Smihov, Holešovice, i bivša predgrađa npr. Zbraslav.

Prag se po prvi put spominje kao Praga – Faraga a potiče iz izveštaja arapskog kupca Ibrahima Ibn Jakuba koji opevava grad sagrađen od kamena i kreča. To je prvi pisani spomenik o zlatnom gradu.

UrbanStandard
UrbanStandard
Urban Standard, grupa entuzisata sa ciljem da prenesu neke od interesantnih vesti iz URBANE kulture. Sa osvrtom na muziku, it, ali i zivot oko nas.
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Stefan on Dva od jednom
Zorana on USB meda!
Slobodan on Multi mališan!