Monday, May 20, 2024
HomeIstaknutoPrema novim najavama, od Septembra nas očekuje poskupljenje struje.

Prema novim najavama, od Septembra nas očekuje poskupljenje struje.

Prema analizama koje su rađene na zahtev MMF-a (Međunarodnog monetarnog fonda), u Srbiji je potrebno da se podigne cena struje, i to poskupljenje struje će biti u opsegu od 7,7 do 7,9 procenata.

Kako su mediji u Srbiji preneli, ovu analizu je zatražio MMF od naših vlasti nakon treće revizije aranžmana, koji Srbija ima sa MMF-om.

Isti rezlutati analize su dostavljeni i u Ministarstva rudarstva i energetike,  a  pokazuju da je stanje alarmantno i da je neizbežno da se poveća cena struje , jer je cena proizvodnje električne energija viša od prodajne za domaćinstva, i da ovakv trend će ugroziti finansisku održivost Elektroprivrede Srbije (EPS).

Iz EPS-a tvrde da je potrebno Poskupljenje struje

Iz EPS-a su za Blic potvrdili da je preliminarna analiza pokazala da je „cena koštanja proizvodnje električne energije viša od prodajne cene na garantovanom snabdevanju„. Podseća se da je poslednje poskupljenje struje u Srbiji, od 3,9 odsto, bilo je u decembru prošle godine, tako da prosečna cena kilovata za domaćinstva iznosi trenutno oko 7,3 dinara, bez poreza i taksi.

Ukazano je da i sa tim povećanjem, Srbija ima najnižu cenu u regionu i Evropi. Kao primer je navedeno da je cene struje u Srbiji niža 7,2 odsto nego u Severnoj Makedoniji, 18,9 odsto niža nego u Bugarskoj, 24 odsto niža nego u Albaniji, dok je kilovat u Hrvatskoj skuplji 70,97 odsto, a u Sloveniji 120 odsto.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Stefan on Dva od jednom
Zorana on USB meda!
Slobodan on Multi mališan!