Imate visok holestrerol? Postoji prirodan način da sebi pomognete. Visok holesterol je ključni faktor rizika za srčana oboljenja koja ubiju tri puta više ljudi od raka dojke i dva puta više nego rak pluća. Međutim, mnogo toga možete učiniti da sebi pomognete. Uz praćenje uputstava koja vam je dao lekar, uvedite i nekoliko promena u ishrani koje će se pozitivno odraziti na vaše zdravstveno stanje.
Predstavljamo vam namirnice koje će vam sniziti holesterol u krvi.
1. Jogurt
- Brojne studije pokazale su da sastojak jogurta – sterol – smanjuje nivo holesterola za sedam do deset odsto i to za samo tri nedelje. Zato bi uz svaki obrok trebalo da popijete po jednu čašu jogurta. Steroli će tako uticati na količinu masnoća koju će vaše telo apsorbovati.
2. Vlakna
- Vlakna koja se nalaze u raznim prirodnim biljnim namirnicama čine da se one ne vare lako. Ta vlakna takođe za sebe vezuju holesterol, koji zatim izbacujete putem stolice. Zato bi trebalo da uz svaki obrok jedete hleb od integralnih žitarica i ishranu obogatite svežim voćem i povrćem.
3. Orasi
- Većina orašastih plodova uključujući bademe, orahe i lešnike odlična je za snižavanje povišenog holesterola. Izbegavajte slane varijante, naročito ako vam je visok i krvni pritisak. Jedna američka studija iz 2010. godine je pokazala da osam do deset oraha dnevno smanjuje ukupni holesterol za pet odsto i da oni mogu biti naročito efikasni kod ljudi sa “lošim” LDL holesterolom.
4. Soja
- Ukoliko mlečne prerađevine zamenite onim od soje, smanjićete nivo “lošeg” holesterola. Stručnjaci preporučuju da za najbolje rezultate uzimate po pola litra sojinog mleka dnevno.
- Maslinovo i ulje semenki grožđa koja sadrže mononezasićene masti ne spuštaju, ali i ne podižu nivo holesterola. Ipak, ova ulja ojačavaju zidove arterija što znači da će oni biti manje oštećeni pod uticajem holesterola. Zato svakog dana koristite po dve kašike maslinovog ulja.
6. Zob
- Zob sadrži takozvane beta glukane koji zrnima ove žitarice daju konzistenciju sličnu testenini. Naime, beta glukani formiraju gust gel unutar digestivnog trakta i vezuju se za holesterol u crevima, što telu olakšava njegovu apsorpciju. To je pokazala i studija sprovedena nad više od 1.000 ispitanika. Zato se trudite, da ako je moguće svakodnevno, za doručak uzimate po činiju zobene kaše.
Izvor: B92