Sa šljivama možete da eksperimentišete u receptima do mile volje, ali pored tradicionalnih slatkiša probajte nove koje će vaši ukućani obožavati.
SLATKI HLEB
POTREBNO JE: 400 g šljiva, 280 g brašna, 150 g šećera, 1 prašak za pecivo, 1/2 kašičice soli, 60 g putera, 1 jaje, 180 ml ceđenog soka od pomorandže (dve veće pomorandže), 50 g suvih brusnica, prah šećer za posipanje
PRIPREMA
U posudu za mešenje sipati prosejano brašno, šećer, prašak za pecivo i so. Dodati na kockice isečen hladan puter, rukama utrljati puter u testo, dok puter prestane da se raspoznaje i testo postane mrvičasto. Dodati jaje i sok od pomorandže, izmešati.
Umešati šljive išečene na kockice i brusnice, i sve ovlaš promešati. Testo sipati u duguljasti četvrtasti pleh obložen papirom. Peći na 180° oko 40 minuta. Kolač po želji posuti prah šećerom.
Izvor; Blic-Žena