Thursday, May 23, 2024
HomeBlueProcenat spama se povećao na 71,1 odsto

Procenat spama se povećao na 71,1 odsto

Količina neželjene elektronske pošte (spama) u junu povećala se za 1,4 procentnih poena i iznosi 71,1 odsto, pokazuju podaci kompanije Kaspersky Lab. Zlonamerni sadržaji pronađeni su u 1,8 odsto svih priloga mejlova, što je za jedan procentni poen manje u odnosu na prethodni mesec.     
Prošlog meseca spameri su aktivno koristili ime Stiva Džobsa, osnivača kompanije Apple. U naslovu neželjene e-mail poruke primalac je pozivan da upozna tajnu uspeha čuvenog biznismena, dok je u telu poruke bio oglas za besplatne kurseve. Organizatori su obećavali da će za samo 1,5 sati naučiti sve polaznike kako da od hobija naprave profitabilan posao.
Pored ponude kurseva koji garantovano otkrivaju tajnu uspeha Stiva Džobsa, u junu je često bilo slučajeva spamova koji nude velike popuste na uređaje kompanije Apple. Da bi čitava prevara delovala verodostojno, prevaranti su u polje pošiljaoca unosili ime kompanije Apple, iako mail adresa nije imala nikakve veze sa njom. Autori ove e-mail poruke su naglašavali da je količina robe na akciji ograničena i da je neophodno da se ugrabi svoj primerak što pre. Ovaj veoma rasprostranjeni trik se koristi kao podsticaj kupcima da se brže odluče za određeni proizvod i klikom na link ga odmah naruče.
Još jedna od prevara spamera u junu bila je ponuda za prijem na američke univerzitete, kao i ponuda za online obrazovanje radi udobnosti korisnika. Sadržaj ovih poruka su često bili linkovi ka stranicama sa prijavnim formularima za kurs, a zanimljivo je da adrese stranica variraju od poruke do poruke i obično su napravljene na sam dan slanja spamova.
Viša analitičarka za spam u kompaniji Kaspersky Lab Tatjana Ščerbakova je kazala da spameri u junu nastavljaju da koriste poznate trikove. “Konkretno, zabeležili smo nekoliko masovnih poruka koje reklamiraju kako konvencionalne tako i elektronske cigarete, prilikom čega autori koriste Google Translate uslugu za izradu spam linkova. Štaviše, spameri na kraju linka dodaju nasumično sastavljen skup slova i imena Google domena na različitim jezicima”, objasnila je Ščerbakova.
Kao i ranije, značajna količina svih spam poruka u svetu stigla je iz Kine (24 odsto) i SAD (17 odsto), dok je Južna Koreja na trećem mestu sa 14 odsto poslatih spamova. Južna Koreja ostaje vodeći izvor spama upućenog evropskim korisnicima (53,3 odsto) i njen udeo je porastao za 9,6 procentnih poena, dok su se SAD (4,6 odsto) i Vijetnam (3,7 odsto) spustili na četvrtu i petu poziciju prepuštajući Italiji drugo (6,7) i Tajvanu treće (5 odsto) mesto. Italijanski udeo je porastao za 3,9 procentnih poena u odnosu na maj, kada je ova zemlja bila tek na sedmom mestu.
 
Izvor: Blic

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Stefan on Dva od jednom
Zorana on USB meda!
Slobodan on Multi mališan!