Meso je nepravedno na lošem glasu! Ukoliko ono postane deo vaše ishrane, dobićete mnogo!
Iako se često izostavlja iz dijeta i tretmana čišcenja organizma, meso nije nezdrava namirnica. Naravno, sve zavisi od toga na koji način ga prirpemamo i u kojim količinama uživamo u njemu.
Pročitajte zašto meso ne bi trebalo da ga preskačete u svakodnevnoj ishrani.
1. Meso je izuzetno hranljivo – Kvalitetno, neprerađeno meso je jedna od najhranljivijih namirnica na svetu. Na primer, porcija od sto grama govedine sadrži visoke količine vitamina B12, B3, B6, gvožđa, cinka, koje naše telo ne može samostalno da proizvodi. Vitamini B su esencijalni za zdravlje, pogotovu mentalno.
2. Meso sadrži visokokvalitetan protein, krucijalan za pravilno funkcionisanje mišića i kostiju. Proteini su produžeci aminokiselina, koje naše telo ne može samostalno da proizvodi i mora da ih dobija kroz ishranu. Postoji 9 aminokiselina koje su neophodne čoveku, a životinjsko meso ih sadrži sve.
3. Meso ne povećava rizik oboljenja od kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa. Glavni razlog za ove tvrdnje je što je meso bogato zasićenim mastima. Međutim, savremene studije ukazuju na to da ne postoji nikakva naznaka da ove masti podižu “loš” holesterol, niti da izazivaju srčana oboljenja. Pogledajte i 10 namirnica koje štite od dijabetesa.
4. Meso osigurava stabilan nivo šećera zahvaljujući svom visokom nivou proteina. Ovo je izuzetno važno za sprečavanje dijabetesa. Takođe osigurava stabilan nivo energije i stvara osećaj sitosti između obroka, tako da ne možete doći u iskušenje da posegnete za grickalicama. Lako se možete izboriti sa željom za slatkim ukoliko povećate unos mesa.
5. Na kraju, evolucija nam je omogućila da budemo svaštojedi. Od položaja zuba, do digestivnog sistema, ne postoji ništa što ne ide u prilog i konzumaciji mesa.