Wednesday, April 17, 2024
HomeGreenŠta se dešava u vašem telu kad popijete pivo

Šta se dešava u vašem telu kad popijete pivo


Saznajte koji procesi u telu se događaju nakon konzumiranja piva.
Gazirana pića i alkohol mogu imati značajan uticaj na naš organizam, a nedavno su objavljeni podaci o detaljnom učinku piva na organizam nakon što je ono 24 sata bilo u našem krvotoku.
Kada konzumiramo pivo ono nakon 5 minuta ulazi u krvotok i odmah deluje na mozak i mišiće. Sledećih sat vremena telo pivo vidi kao otrov i pokušava da ga se što pre reši.
Ako pojedemo obilan obrok pre pića, na taj način ćemo obložiti naš želudac i alkohol neće ući u krvotok tako brzo jer je u toku apsorpcija hrane.
Uticaj alkohola zavisi od pola i godina
Ženski organizam procesuira alkohol sporije nego muški jer muški ima više mišićnog tkiva. Mišićno tkivo ima veći procenat vode koja razređuje alkohol, a čini se da žene imaju manje enzima koji razgrađuju alkohol.
Penušavo piće, poput šampanjca, može uzrokovati da brže osetimo uticaj alkohola zbog mehurića koji pritiskaju želudac pa tako forsiraju alkohol da brže uđe u krvotok.
Procesuiranje alkohola zavisi i od naših godina. Što smo stariji on se brže prerađuje jer kako starimo u telu imamo više enzima koji ga razgrađuju. Ako smo pod stresom pa imamo povišen nivo hormona, to utiče na metabolizam i brzinu apsorpcije alkohola.
Ako ste ljubitelj piva, ovo je 7 stvari koje pritom trebate znati.
1. Nekoliko minuta nakon konzumacije piva
Alkohol nakon konzumacije putuje telom do želuca gde se apsorbira u krvotok pa stiže do mozga i mišića.
2. Nakon 10 minuta
Posle 10 minuta telo prepoznaje alkohol kao otrov i ne želi da ga skladišti, pokušava da ga razgradi i što pre da ga se reši.
3. Nakon 15 minuta
Želudac počinje da razgrađuje alkohol kako bi ga izbacio iz organizma i pritom počinje da proizvodi enzim koji se zove alkoholna dehidrogenaza koji pretvara alkohol u druga hemijska jedinjenja. To pretvaranje uključuje i acetaldehid, vrlo otrovno jedninjenje koji je uzrok mamurluka drugi dan.
Alkohol se pretvara u sirćetnu kiselinu i vodu, a daljnjom razgradnjom u masne kiseline i vodu koje su telu prihvatljive i to nas otrežnjuje. Pijemo li više nego što jetra može da podnese postajemo pijani.
4. Nakon 20 minuta
Posle 20 minuta počinjemo da osećamo opšte simptome delovanja alkohola, glava nam je lagana i preplavljeni smo srećom.
5. Nakon 45 do 90 minuta
Posle 45 do 90 minuta delovanje alkohola je na vrhuncu.
6. Nakon 60 minuta
Posle 60 minuta imamo potrebu da mokrimo jer je alkohol diuretik pa bubrezi usmeravaju piće direktno u bešiku i moramo ćešće mokriti i zbog toga dehidriramo.
Ako prestanemo da pijemo možemo se osećati pospano ili umorno, a ako odemo da spavamo pijani to je loše za nas jer je telo dehidrirano.
7. Nakon 12 do 24 sata
Trenutak otrežnjenja
Nakon 12 do 24 sata, kada se probudimo verovatno ćemo osećati simptome mamurluka: glavobolju, vrtoglavicu, žeđ, bledilo i drhtavicu i simptome koji uzrokuje dehidracija. Razlog tome je što se naše telo još uvek bori sa alkoholom koji se nalazi u našem organizmu.

UrbanStandard
UrbanStandard
Urban Standard, grupa entuzisata sa ciljem da prenesu neke od interesantnih vesti iz URBANE kulture. Sa osvrtom na muziku, it, ali i zivot oko nas.
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Stefan on Dva od jednom
Zorana on USB meda!
Slobodan on Multi mališan!