Saturday, April 20, 2024
HomeGreenRazvoj govora kod dece starosti od 1 do 2 godine

Razvoj govora kod dece starosti od 1 do 2 godine

U drugoj godini vašeg deteta, iznenadićete se koliko će napredovati detetov govor i koliko će se povećati vokabular. Počeće da razume šta im se govori. I do kraja godine možda ćete uspeti i da razumete šta vam govori vaše dete.


Evo nekoliko stvari koje vaše dete možda bude savladalo od navršenih godinu dana do trećeg rođendana:
– Vokabular će se povećati od poznatih 50 reči na 300 – u početku razumeće većinu imenica (kuca, maca, autobus), onda će početi da razume glagole (jedi, potrči) i prideve (veliko, plavo).
– Povećaće se broj reči koje bude umelo da izgovori sledećim redosledom: sa 12 meseci govoriće 1 do 3 reči; sa 18 meseci govoriće 10 do 15 reči; sa 24 meseca govoriće oko 300 reči.
– Uživaće da priča, koristeći različitu intonaciju i često će mešati i brbljati određene reči. vaše dete će verovatno uživati da izgovara određenu reč i intonaciju stalno i više puta.
– Možda će koristiti istu reč za više različitih predmeta ili osoba, naprimer možda će zvati sve životinje “kuca”.
– Sa oko 12 meseci razumeće imena stvari i predmeta koji su im stalno u vidokrugu, na primer česti predmeti (šolja, autić, lutka), delovi tela (stomačić, prst) i odeće (čarapica, bodić).
– Sa oko 15 meseci, pokazivaće na predmete koji su udaljeni i tražiće od vas da ih imenujete.
– Sa oko 18 meseci, izgovaraće svoje ime (ili bar pokušati). Nekoliko meseci kasnije, počeće da shvata zamenicu ja koja upućuje na dete. U ovom uzrastu će početi da shvata da je samostalno biće.
– Počinje da spaja dve reči (mamin auto, ja idem, čarapa noge) kako se bude približavalo drugoj godini. Reči kao što su je, ću i slične će biti izostavljene u ovom uzrastu. Vaše dete će samo koristiti nekoliko opisnih reči kao što su veliki, sunčan, plav.
– Unaprediće reči gestovima i tonom glasa da biste vi lakše razumeli šta vam dete govori. Možda će koristiti istu reč za više različitih stvari, ali ćete razliku uočavati u gestovima.
– Koristiće mnogo reči koje ćete shvatiti gestovima jer će vaše dete govoriti samo prva dva sloga ili će izostaviti poslednje slogove, ili će samo zameniti prva slova.
– Verovatno ćete jedino vi uspeti da razumete izgovor vašeg deteta. Do kraja druge godine skoro polovinu onoga što izgovori će razumeti neko ko nije stalno sa vašim detetom.
– Razumeće različitu intonaciju u vašem govoru, kada ste pozitivni a kada negativni, kada zahtevate nešto ili kada samo pričate.
– U ovom periodu razumeće jednostavne fraze (“Poljubi mamu”), jednostavna uputstva (“Idi do sobe”) i jako jednostavna objašnjenja. Moći će da prepozna imena vezana za određene delove tela i da upere u predmet kada ga imenujete.
– Znaće da traže od vas neku informaciju postavljajući pitanje: “Šta je to?”.
– Odgovaraće pitanjem.
– Obožavaće da imitiraju ljude oko sebe i shvataće kako uspevaju da privuku pažnju drugih ljudi.
Deca rastu i razvijaju se potpuno drugačije. Ove informacije su samo kao vodič, a ne kao nešto čega treba čvrsto da se držite. Ako ste zabrinuti za razvoj govora kod vašeg deteta obratite se prvo pedijatru.
Izvor: Lepota i zdravlje

Previous article
Next article
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Stefan on Dva od jednom
Zorana on USB meda!
Slobodan on Multi mališan!