Cilj konferencije je skretanje pažnje javnosti na važnost podsticajnog roditeljstva i podrške roditeljima dece u ranom uzrastu, jer je podrška roditeljima najdirektnija podrška deci. Zbog toga je i naziv konferencije „Roditelj u centru pažnje”.

Konferenciju su otvorili direktorka UNICEF-a u Srbiji Dejana Kostadinova, ministar zdravlja u Vladi R. Srbije, dr Zlatibor Lončar, i direktorka globalnih programa i potpredsednica LEGO fondacije Sara Buči

Na konferenciji govorili su stručnjaci, predstavnici univerziteta i roditeljskih udruženja, kao i predstavnici kompanija.

“Roditelji svakodnevno oblikuju iskustva i stvaraju prilike za zdravlje, učenje, zaštitu, rast, dobrobit i razvoj dece. Pre svega se staramo o zdravlju svoje dece, nastojimo da im pružimo odgovarajuću ishranu i da stvorimo sigurno i bezbedno okruženje. Sve to je važno, ali nije dovoljno. Najvažniji faktori koji doprinose razvoju dečjeg mozga su ljubav, briga, pažnja, slušanje i interakcija sa detetom – jednom rečju – responzivno staranje”, navela je u uvodnom obraćanju Kostadinova.

“Dobra vest je što svi roditelji mogu da nauče kako da se responzivno brinu o detetu, i to je jedna od ključnih poruka koje treba imati u vidu i koje želim da ponesete sa sobom sa ove konferencije. Kada je reč o snažnim partnerstvima, želela bih da izrazim svoju iskrenu zahvalnost što je ministar zdravlja danas sa nama i što podržava naše programe za roditelje. Uspostavljanjem partnerstava između različitih sektora, možemo da ostvarimo željene promene u životu svakog deteta u Srbiji”, zaključila je direktorka UNICEF-a u Srbiji, Dejana Kostadinova.


“Roditeljstvo je uloga koja se često podrazumeva, a kada se nešto podrazumeva, onda manje o tome vodimo računa. Voleo bih da se to promeni i da shvatimo koliki je značaj roditeljstva. To se odnosi i na zdravstveni sistem koji od samog rođenja usmeren na roditelje i decu. Zdravstevni sistem treba da pomogne i pruži punu podršku roditeljima da ostvare njihove roditeljske uloge. Nadam se da ćemo u ovim teškim vremenima i uprkos koroni, sve naše snage usmeriti na to da njima pomognemo i da ih podržimo. Ovo je i trenutak i prilika da roditelje stavimo u centar naše pažnje i ja od ove Konferencije očekujem da čujemo kako to zajedno možemo da uradimo”, zaključio je ministar Lončar.

Sara Buči, direktorka globalnih programa i potpredsednica, Lego Fondacije je rekla da sve više dokaza o roditeljskim prgramima podrške pokazuje da kvalitetnije interakcije kroz igru roditelja i staratelja sa decom u ranom uzrastu imaju za ishod bolje učenje i zdravlje tokom celog života.

 U prvom panelu pod nazivom "Igra - čuvar mentalnog zdravlja dece i roditelja"
Panel 1 “Igra – čuvar mentalnog zdravlja dece i roditelja”

U prvom panelu pod nazivom “Igra – čuvar mentalnog zdravlja dece i roditelja” učestvovali su moderatorka Smiljana Grujić, koordinatorka programa “Podrška, ne perfekcija”, Fondacija Novak Đoković i panelisti Ivana Mihić, doktorka psiholoških nauka i vanredna profesorka Odseka za psihologiju, Filozofski fakultet u Novom Sadu, Irena Marković, mama i strukovna medicinska sestra iz oblasti medicinskih nauka, iz Beograda, Miša Stojiljković, autor serijala emisija na RTS-u, “Tata, ti si lud” i Inga Mijailović, šefica telefonskog savetovališta “HaloBeba”.

Teme o kojima je bilo reči su kako igra može promeniti život, koliko je važna i kako je graditelj i čuvar kvalitetnih odnosa dece i roditelja, igra kao psihološki imunitet dece i roditelja u borbi sa stresom (npr. COVID stresom). Razgovaralo se i o tome kako se i kada uspostavlja odnos poverenja, emocionalne bliskosti i sigurnosti sa bebom i u kojoj meri ostavlja dubok otisak za ceo život. Poseban osvrt je bio i o rodno balansiranom roditeljstvu– šta je drugačije kad je i tata tu, zatim o roditeljskom stresu i brizi o roditeljima, kao i o resursima za porodicu, zajednici, digitalnim tehnologijama.

Panel 2 "Širenje dobrih modela podrške roditeljstvu – Mogućnosti i izazovi"
Panel 2 “Širenje dobrih modela podrške roditeljstvu – Mogućnosti i izazovi”

U fokusu drugog panela pod nazivom “Širenje dobrih modela podrške roditeljstvu – Mogućnosti i izazovi” bili su podrška porodicama sa malom decom kroz servise – intersektorski lokalni i nacionalni odgovor, kao dostupnost i održivost programa podrške. O izazovima i potrebama porodica u ranjivim situacijama i o tome kako zajednica oblikuje porodične politike govorili su: Kristina Nedeljković, rukovoditeljka patronažne službe, Dom Zdravlja “Novi Sad”, Spomenka Divljan, psihološkinja, stručna saradnica-pedagoškinja, Predškolska ustanova “Radost”, Novi Banovci, Maja Knežević – Romčević, sekretarka Odbora Stalne konferencije gradova i opština Beograd i Marina Sinanović, zdravstvena medijatorka iz Bora. Moderatorka panela je bila Zorica Trikić, viša programska menadžerka, Međunarodna asocijacija “Korak po korak” (ISSA – sa sedištem u Lajdenu, Holandija).

Panel 3 "Poslovanje po meri porodice i deteta"
Panel 3 “Poslovanje po meri porodice i deteta”


Na poslednjem panelu “Poslovanje po meri porodice i deteta” pričalo se o tome kako treba da izgledaju radna mesta po meri porodice. UNICEF-ovo istraživanje je pokazalo evidentan jaz između očekivanja dece od radnog mesta roditelja i praksi po meri porodice koje nude poslodavci svojim zaposlenima. Učesnici su razgovarali o tome zašto postoji raskorak u očekivanjima i realnoj situaciji, šta država može da uradi da bi dobre prekse postale „zlatni standard”, s obzirom na njihove dokazane pozitivne efekte, o očinskom odsustvu u Srbiji povodom rođenja deteta koje je retkost i kako poslovni sektor može da „pogura” ovu praksu. Jedna od tema je bila i zašto je veoma mali broj poslodavaca tokom vanrednog stanja pokazao odgovornost prema porodicama i deci zaposlenih te da li će epidemija COVID-19 ubrzati uvođenje porodičnih praksi na radnom mestu ili doprineti promeni njihove paradigm.

Panel je vodila prof dr Nataša Krstić, UNICEF konsultantkinja, a učestvovali su: Natalija Pešić, menadžerka ljudskih resursa, VIP Mobile, Ivana Mihajlović, HR direktor, Direct Media, Marija Beslać, menadžerka komunikacija i korporativne društvene odgovornosti, Nordeus i Ana Vidović, poslovna saradnica za ljudske resurse, Nelt.

Završnu reč i zaključke na konferenciji dala je Jelena Zajeganović – Jakovljević, rukovodilac sektora za rani razvoj, UNICEF Srbija.

Snimak online konferencije se nalazi na YouTube kanalu UNICEF Srbija.

Snimak uvodnih obraćanja možete pronaći na linku.