Friday, April 12, 2024
HomeGreenSalate nezdravije od hamburgera?

Salate nezdravije od hamburgera?

Upakovane salate koje su spremljene za trenutnu konzumaciju opasniije su po zdravlje od goveđih hamburgera, saopštio je jedan od najpoznatijih engleskih stručnjaka za hranu. Ova optužba o ozbiljnim zdravstvenim problemima koje izaziva pakovani zeleniš došla je nakon masovnih infekcija koje su se u Engleskoj desile u poslednje vreme, a povezane su sa ovakvim načinom plasiranja prehrambenih proizvoda.
Vrećice sa salatama koje se prodaju u supermarketima u većini slučajeva potiču od istog dobavljača, a neki od tipova bakterija koje se nalaze u njima je skoro nemoguće unišititi, osim ukoliko se listovi ne ozrače, čemu s javnosti, rekao je profesor Hju Penington Njegova izjava je posledica istrage koju je sproveo Zavod za zaštitu zdravlja nakon pojave infekcija kojima je u maju prošle godine u Engleskoj i Škotskoj bilo zaraženo više od 300 ljudi.
U analizi koja je napravljena došlo se do zaključka da postoji povezanost između konzumiranja raznih vrsta salata i spanaća sa infekcijama, a da su najlošijeg kvaliteta upravo one koje su već pripremljene za korišćenje i upakovane u kesice.
Ovaj slučaj nije karakterističan samo za Englesku jer je slična situacija primećena i u Americi, gde su zdravstvene vlasti izrazile veliku zabrinutost za pripremljene, oprane i spakovane salate za brzu upotrebu. Prošle godine jedan od proizvođača je bio primoran da povuče iz prodaje upakovane kese sa salatom u 10 američkih država, nakon što je ministrastvo zdravlja u njima našlo bakteriiju listerija.
Potražnja sa salatom u svetu je sve veća, između ostalog i zbog opšteg trenda zdravog života sa kojim se poistovećuje ovo povrće, ali se ova vrsta hrene smatra jednim najčešćih uzročnika bolesti, uglavnom zbog toga što se gaji direktno u zemlji. Neke od patogenih klica se naime, mogu ubiti samo toplinom ili jakim deterdžentima, a ne samo vodom.
“Generalno je sigurnije pojesti hamburger nego salatu koja ide uz njega, uprkos svim skandalima koji prate prouzvođače mesa i mesnih prerađevina, jer se proizvodnja mesa može lakše pratiti rigoroznim merama koje su postavljene pred proizvođače” kaže Penington. “Ove stroge mere kontrole kod proizvođača salata i određenih vrsta povrća ne postoje, vi možete kuvanjem neke vrste povrća učiniti bezopasnim za konzumiranje, ali to očigledno ne možete uraditi i sa salatom”, dodaje on.
Salate se mogu učiniti sigurnim za upotrebu zračenjem, ali javnost je protiv tog načina dekontaminacije povrća. Kupac pakovane salate u supermarketu nikada ne može biti siguran šta je korišćeno od hemijskih sredstava da bi ubilo insekte i bakterije, kao i za pranje povrća i da li je uopšte bilo šta korišćeno. Zbog toga uvek postoji rizik da se na povrću nađe neki izvor zaraze kao što su bakterije kriptosoridijuma, salmonele ili listerije, pa stručnjaci svima preporučuju da svakako salatu operu pre nego što je konzumiraju, iako na kesama piše da je “oprana i spremna za jelo”.
U 2011. godini jedna firma u Nemačkoj je identifikovana kao izvor masovne infekcije ešerihijom koli, jer su na njoj bile zaražene klice pasulja i zelenog povrća. Tada je od posledica zaraze umrlo preko 20 ljudi, zaraženo preko 2.000. godine Najveća epidemija ešerihije koli zabeležena je 1966. godine u Japanu.
 
Izvor: B92

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Stefan on Dva od jednom
Zorana on USB meda!
Slobodan on Multi mališan!