Sunday, July 14, 2024
HomeGreenSavršenstvo ukusa: Ovo su idealne kombinacije hrane

Savršenstvo ukusa: Ovo su idealne kombinacije hrane

Mnogi često zaziru od zdrave hrane jer smatraju da nije ukusna. Ali to je zabluda. Zdrava hrana i te kako može biti ukusna ako znate da je pripremite i dobro kombinujete. Najveća tajna krije se upravo u kombinacijama. Šta se slaže i koje namirnice zajednički prave najbolje ukuse? Američki stručnjak za hranu dr. Dejvid Džejkobs sastavio je spisak namirnica koje u tandemu oduševljavaju nepce, ali i celokupni organizam.
PARADAJZ I AVOKADO
Jedno istraživanje je pokazalo da zdrave sastojke iz paradajza telo najbolje upija kada dolaze u kombinaciji s malo masnoće i to one zdrave. Upravo takvu masnoću sadrži avokado koji svakako ima i niz drugih zdravih sastojaka. Cela priča zvučaće još bolje ako vam kažemo da se ukusi paradajza i avokada savršeno poklapaju. Dakle, osim što je ukusna, kombinacija paradajza i avokada izuzetno je i zdrava.
RUZMARIN I MESO S ROŠTILJA
Meso s roštilja vrlo je ukusno, ali može biti opasno ako je prejako pečeno. Kako biste neutralizovali eventualne štetne posledice, u meso dodajte ruzmarin. Ta namirnica sadrži antioksidanse koji sprečavaju aktivaciju štetnih sastojaka tokom procesa pečenja. S ruzmarinom ne treba preterivati, jer biste mogli da narušite ukus. Dovoljno je samo malo pa da kombinacija bude savršeno ukusna i zdrava.
ŽITARICE I SOK OD NARANDŽE
Savršen doručak je onaj koji se sastoji od celovitih žitarica i sveže ceđenog soka od narandže. Ako tako izgleda vaš prvi obrok u danu, onda ste na pravom putu. Naime, celovite žitarice u kombinaciji s vitaminom C iz soka doprinose stabilizaciji holesterola i održavaju arterije čistim.
SPANAĆ I LIMUN
Možda već i sami znate da se spanać izvrsno slaže s limunom – bilo da je reč o svežem spanaću u salati ili kuvanom. Pored tog što prija nepcu, ta kombinacije je i jako zdrava. Naime, povrće koje sadrži dosta gvožđa poput spanaća, telo mnogo lakše apsorbuje ako se konzumira s vitaminom C. Uz sve to, ova kombinacija učiniće da budete puni energije, a i imunitet će vam biti jači.
JABUKE I GROŽĐE
Voćna salata uvek je ukusan i zdrav izbor, a najbolja kombinacija je ona koja sadrži jabuke i grožđe. I jabuke i grožđe obiluju zdravim sastojcima koji će sprečiti rizik od raznih bolesti, uključujući i karcinoma. Pored toga, kombinacija jabuka i grožđa vrlo je ukusna za jelo i može biti sjajan dezert, piše T portal.
BELI LUK I RIBA
Želite da vam srce dugo bude zdravo? Redovno jedite beli luk i ribu. Svaka od ovih namirnica zasebno je supernamirnica, a kad dolaze zajedno onda, možemo reći da je reč o sjajnoj kombinaciji koja će doprineti dobrom zdravlju tela, a posebno srca i krvnih sudova. Takođe, ova kombinacija garantuje vam i dugovečnost.
 
Izvor: Blic

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Stefan on Dva od jednom
Zorana on USB meda!
Slobodan on Multi mališan!