Saturday, July 20, 2024
HomeBlueŠest razloga zbog kojih bi trebalo da imate iPad

Šest razloga zbog kojih bi trebalo da imate iPad


Sasvim je sigurno da iPad nije bez razloga najpopularniji tablet na svetu…
iPad je najpopularniji tablet na svetu, baš kao što je i iPhone najpopularniji smartphone. Neko se može zapitati zbog čega govorimo da su iPad uređaji najpopularniji, kada Android tableti već imaju 52% marketshare-a, a iPad “svega” 48%. Odgovor je jednostavan – Android “svet” se sastoji, u najvećoj (zapravo ogromnoj) meri od no-name tableta koji koštaju od 70 do 120 evra i sasvim je logično da će na siromašnijim tržištima ljudi koji žele da imaju tablet, kupovati ovakve uređaje. Ipak, istraživanje koje pokazuje procenat upotrebe mobilnih web browser-a pokazuje da 89% populacije koji koriste tablet verzije koristi Mobile Safari za iPad, dok 9% koristi Chrome za tablet verziju Androida. Ostala 2% su drugi operativni sistemi (Windows 8 je sve popularniji u verziji za tablet uređaje, ali na račun Android modela). Ovde su dati podaci za tablet verzije iOS-a i Androida. Na smartphone tržištu, Android se kotira daleko bolje, ali je prisutan sličan trend. Naime, iPhone uređaji imaju marketshare od 27.8%, dok su Android telefoni prisutni kod čak 65% smartphone korisnika: tu je opet prisutna priča oko uračunavanja jeftinih modela i telefona “za dinar” koji mobilni operateri poklanjaju korisnicima, dok Apple nema telefon u nižoj, srednjoj, pa čak ni višoj klasi, već samo u premium segmentima. Međutim, korisnici tih jeftinih pametnih telefona ih većinom ne koriste kao pametne telefone, a ponajmanje ih koriste za pregledanje web-a. Zato je upotreba Safari web browsera u okviru iOS-a za iPhone rasprostranjena u odnosu od 57%, Chrome za Android Phone koristi 37.5%, a ostale operativne sisteme (Windows Phone, MeeGo, Blackberry, Symbian, itd.) koristi 5.5% “smartphone populacije”.

Zbog čega se korisnici odlučuju za iPad? Prvo, tu je prenosivost. Laptop, makar bio i ultrabook (a većina korisnika nema ultrabook već klasičan, teški, laptop od 14-17 inča), zaista može biti težak za “šetnju” po kući, stanu ili između kancelarija. Postoje i korisnici koji imaju desktop kod kuće ili na poslu, pa za proveravanje e-mail-a, pokazivanje tabele ili prezentacije kolegama ili nekog video klipa ukućanima ili drugarima, ako imate tablet nije potrebno da se svi zajedno presele kod desktopa ili poređaju oko laptopa.
Na drugom mestu je jednostavnost upotrebe. Činjenica je da je tablet poput iPad-a prava milina koristiti. Instant-on funkcija koja još uvek ne postoji na laptopovima, kao i autonomija baterije koja “traje danima” je nešto što se od personalnog računara ne može očekivati. Većina mladih korisnika je, osim toga, navikla da proverava svoje facebook, twitter ili instagram stranice, ali i da konstantno “razgovara” sa velikim brojem prijatelja putem Skype-a, Viber-a ili Facebook Messenger-a.

Pristup informacijama gde god da ste, kod iPad-a je stvar koja se podrazumeva. Ako imate 4G model, možete im pristupiti i van kuće. Ako imate WiFi model, veoma je lako povezati ga na smartphone putem Personal Hotspot funkcije koju imaju i iOS i Android.
Na četvrto mesto smo odlučili da postavimo intuitivnost iOS-a i fantastične aplikacije koje su razvijene posebno za iPad. Interfejs, multitasking koji jednostavno radi, fleksibilnost platforme i ogroman broj hardverskih dodataka, ali i ozbiljnih softverskih alata, čine iPad nezamenljivim alatom i u ozbiljnom poslu, ali i u zabavi. Nikako ne bi trebalo da zaboravite na automatske apdejte i odmah dostupne poslednje verzije iOS operativnog sistema, kao i podršku koja traje 4-5 godina nakon što ste kupili uređaj. iPad svi korisnici dosta duže poseduju.

Pošto su četvrti i peti razlog intuitivnost upotrebe, aplikacije i iOS apdejti, onda je logično da je iPad, uređaj na koji se lako bluetooth vezom mogu povezati Apple Magic Mouse (ili bilo koji drugi bluetooth miš) i tastatura, sjajan uređaj koji vam povećava produktivnost i mogućnost da se uradi i ono za šta, tradicionano, tabletu i nije osnovna funkcija. Šesti po redu razlog za kupovinu Apple iPad tableta je upravo njegova svestranost. Gotovo da ne postoji stvar koju možete uraditi na jednom ultrabook-u, a da isto to, sa jednakom ugodnošću, ne možete da uradite i na iPad-u. Sa preko 500.000 aplikacija koje su razvijene posebno za iPad, tu uključujući i Photoshop za iPad, Office za iPad, kao i enorman broj naprednih medicinskih, muzičkih, edukativnih i drugih kategorija aplikacija, AppStore je mesto koje garantuje da će svaki korisnik pronaći baš ono što mu je potrebno. Osim toga, iPad je lako prenosan uređaj (Air je težak svega 400-ak grama), koji ima i GPS, žiroskop, rotacioni senzor i kompas, tako da su i servisi bazirani na lokacijama dostupni, što kroz aplikacije, što kroz igre. Zapravo, sa iPad-om, nikako ne možete da pogrešite.
Za više informacija o iPad tabletima posetite:
Apcom, www.apcom.rs/prodavci
Apple, www.apple.com
Autor teksta: Branko Maksimović

UrbanStandard
UrbanStandard
Urban Standard, grupa entuzisata sa ciljem da prenesu neke od interesantnih vesti iz URBANE kulture. Sa osvrtom na muziku, it, ali i zivot oko nas.
RELATED ARTICLES

1 COMMENT

  1. LOL. 6 razloga? Pa svaki od ovih razloga vazi i za “jeftinije, no-name” proizvode. Sem razloga 4, posto, jelte, ne koriste iOS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Stefan on Dva od jednom
Zorana on USB meda!
Slobodan on Multi mališan!