Wednesday, April 17, 2024
HomeGreenŠetnja - siguran put do zdravlja

Šetnja – siguran put do zdravlja

Hodanje je najlakši i najbezbedniji put do dobrog zdravlja tela i duha. Prednosti hodanja su u tome što ceo organizam bolje funkcioniše, vrši se bolja razmena materija, telo se relaksira i pored blagog umora vraća se izgubljena snaga, kvalitetnije se i zdravije spava, telo je opušteno. Stručnjaci tvrde da ovaj vid rekreacije za 27 odsto poboljšava kvalitet života čoveka.
Nekada je čovek mnogo više vremena provodio na nogama i bio prinuđen da se više kreće, ako ništa drugo onda zbog potrage za hranom. Odmor je bio samo tokom noći kada je čvrsto spavao. Sada je život drugačiji, ne postoji potreba za kretanjem jer je sve dostupnije i sve više poslova obavlja se u sedećem položaju.
Rešenje za lenje
Ukoliko sebe ne možete da naterate na svakodnevno hodanje, nabavite psa. Kuče će vas naterati na šetnje. Ako ste zaposleni siđite stanicu ranije iz prevoza, parkirajte se dalje i hodajte do kancelarije. Osmislite način da se posvetite zdravlju tokom obavljanja svakodnevnih aktivnosti.
– Posle napornog dana, u organizmu se oslobađa hormon stresa, a on se najbolje razgrađuje ako pre spavanja malo prošetate. Ako uz to kombinujete i duboko disanje dok se čelo ne orosi, učinićete pravu stvar za svoje zdravlje. Na VMA su radili istraživanje koje je pokazalo da se posle šetnje u narednih 10 sati smanjuje mogućnost stvaranja krvnog ugruška. Sve to ukazuje da je hodanje izuzetno značajna preventiva od srčanog i moždanog udara, raka, obara nivo šećera, sagoreva masnoće – kaže dr Petar Borović, lekar opšte prakse, savetujući da šetate kad god možete.
Šetnja će pozitivno uticati i na kosti, a kod muškaraca podiže nivo testosterona, otklanja stres, ublažava depresiju, pomaže nervnom sistemu.
NOGAMA DO ZDRAVLJA
Hodanje je posebno preporučljivo gojaznim osobama jer sagoreva masti, umanjuje nivo holesterola u krvi.
– Šetnja se preporučuje u svako doba dana, a posle kaloričnog ručka je gotovo obavezna. Pokretima trbušnih mišića masiramo želudac što je značajno za proces varenja – kaže dr Borović.
JAČE TELO, JAČI DUH
Još je bolji efekat ako se šeta u prirodi i pored vode jer zelenilo, čist vazdih i nežni zvuci prirode imaju dodatno umirujuće dejstvo na nervni sistem. Prirodno okruženje je čovekovo prvobitno stanište i tu vezu ne treba prekidati.
– Najkorisnija je šetnja u ranim jutarnjim satima. U tom ambijentu u prirodi isparava velika količina korisnih negativnih jona koji daju visok stepen energije i vitalnosti ljudima. Pokreće se niz reakcija u organizmu tako da se čovek lakše i brže oporavlja od teških oboljenja, trauma ili operacija.
3 JAKA RAZLOGA DA TABANATE
Smanjuje rizik od nekih tumora

  • Hodanje snižava rizik od raka. Žene koje vežbaju posle menopauze imaju 30 odsto manje šanse da obole od raka dojke.

Jača imunitet

  • Ako uopšte ne vežbate, povećava se rizik od bakterijskih i virusnih infekcija, ali preterana aktivnost šteti imunitetu. Savršen kompromis je hodanje.

Bolja od tablete za smirenje

  • Hodanje je odlično za ublažavanje stresa – bolje utiče na zdravlje nego jedna tableta za smirenje.

 
Izvor: Blic-|ena

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Stefan on Dva od jednom
Zorana on USB meda!
Slobodan on Multi mališan!