Wednesday, April 17, 2024
HomeBlueSharp AQUOS LC-80UQ10E

Sharp AQUOS LC-80UQ10E


Impresivne dimenzije i 4K rezolucija nisu jedini aduti ovog fantastičnog pametnog televizora čuvenog japanskog proizvođača…
Kako ostati ravnodušan na giganta kakav je Aquous LC-80UQ10E i dijagonalu ekrana od preko dva metra (203 cm)? Nikako, jer se njemu morate odnositi sa dužnim poštovanjem. Niti je namenjen baš svakom ambijentu, niti svakom džepu, ali je uživanje od strane retkih srećnika, svakako zagarantovano. Ako mislite da pikseli na ovako velikom ekranu izgledaju previše krupno, jer su danas i smartphone uređaji “Full HD”, u pravu ste, ali Aquous LC-80UQ10E i nema ekran rezolucije od 1920 x 1080 piksela. Ovaj model je baziran na tehnologiji sledeće generacije, namenjenoj za prodaju u drugoj polovini 2014. godine, a kod nas je na “inspekciju” došao nešto ranije. Sharp ovu tehnologiju naziva X-GEN, a zapravo ga čini Aquous Quattron Pro matrica koja je fizički negde između Full HD rezolucije i 4K (Ultra HD) prikaza. Ultra HD signal se svakako prikazuje u celosti, ali se Aquous LC-80UQ10E ne može u potpunosti nazvati 4K ekranom. Kada do ekrana ne dolazi Ultra HD (4K) signal, uređaj radi “upscaling” signala na ovu rezoluciju pomoću četvorojezgarnog video procesora koji ima snagu blisku grafičkim čipovima na konzolama poslednje generacije. Osim toga, Lucasfilm THX Display sertifikacija dovoljno govori o kvalitetu slike koju ovaj model prikazuje, jer ovaj “pečat” do sada nije zaradilo mnogo ekrana, a najveći broj njih (preko 95%) su plasma ekrani koji još uvek daju daleko prirodniju sliku od bilo kog LED LCD TV-a. Ako znate koliko su veliki, recimo, TV uređaji dijagonale od 50 inča, 80” od toga ne zvuči kao mnogo više, jer, 30 inča nije mnogo, zar ne? Grešite, jer je Aquous LC-80UQ10E zaista ogroman i teško je rečima opisati kakav utisak ostavlja u dnevnim sobama kakve su česte na ovim prostorima. Bioskopski doživljaj IMAX kategorije je zagarantovan, a vlasnici ovog giganta često se bacaju na traženje 4K remasterovanih filmova, kakvi se već mogu pronaći na internetu.
Pored svojih gabarita, koji su dovoljni da svakog ljubitelja filmova i igara potpuno oduševe, tu je i 3D opcija koja se postiže sa aktivnim shutter naočarima uz maksimalno osveženje ekrana od 800 Hz uz hardverski de-judder 3D signala kako bi se izbegao neželjeni “crosstalk” efekat. Digitalni tjuner poslednje generacije se podrazumeva.
Vidljiva dijagonala ovog pametnog 3D LED televizora je, dakle, fantastičnih 80 inča, odnosno 203 cm. Iz profila je izuzetno tanak, a dvoje ljudi su neophodni za prenos i instalaciju (zaboravite ubacivanje ove kutije u bilo kakve liftove osim onih teretnih, pa se spremite za nošenje ogromne kutije stepenicama, ako živite u stanu). Tanak okvir oko ekrana čini da izgleda moderno i prilično moćno. Još jednom ćemo reći da je bitno napomenuti da su sve komponente unutar modela Aquos LC-80UQ10E napravljene u Japanu, što je garancija kvaliteta, posebno i zbog činjenice da je i sam uređaj sklopljen u “zemlji izlazećeg Sunca”.

Već na prvi pogled je jasno da je kvalitet izrade na veoma visokom nivou. Sharp Aquos LC-80UQ10E izgleda lepo i kada je isključen, a karakteriše ga silver glossy finiš i tankom profilu što oko ekrana, što sa strane. Kačenje na zid je, naravno, predviđeno, jer ćete teško naći postolje koje će ga izdržati, a tada će i biti nekako visoko postavljen, pa je najlogičnije da se nakači na zid tek nekoliko desetina santimetara visine. Podržana su sva tri evropska i univerzalna VESA standarda za postavljanje na zid, a još jedno iznenađenje, osim solidne tananosti iz “profila”, jeste i bogat broj audio i video konekcija. USB i LAN konektori su tu, što je i očekivano za pametan TV uređaj, ali su tu isto tako i WiFi N-draft radio sa integrisanom antenom, te čak četiri HDMI 1.4 konektora. USB media plejer funkcioniše perfektno, čita sve moguće HD i SD video fajlove, muziku i slike, pa čak i Office dokumente, a tu je i DLNA (Digital Living Network Appliances) konektivnost bazirana na novoj Sharp Aquos Net+ platformi za koju su spremne brojne korisne aplikacije (YouTube, Picasa, Skype, Napster, Hulu i druge).
Sam ekran je baziran na Sharp LCD vertical allignment Quattron Pro matrici sa ivičnim W-LED osvetljenjem i light-guide difuzorom sa micro dimming opcijom koja služi za kvalitetnije i bolje raspoređeno osvetljenje, ali i precizniju i bolju dinamiku. Broj piksela odgovara Full HD rezoluciji, dok je broj subpiksela bliži Ultra HD (4K) standardu, odnosno ima ih 2.5 puta više od Full HD standarda. Jedna od prednosti ovog velikog i impresivnog televizora je svakako prisustvo 3D režima i to uz upotrebu aktivnog seta naočara (u paketu stižu čak četiri para). Kvalitetu prikaza, kako u 3D, tako i u 2D režimu, nema se apsolutno šta zameriti. Tu posebno mislimo na reprodukciju boja i oštrini prikaza uz zadržanu prirodnost slike, po čemu je Sharp i veoma poznat. Naime, osim tri sub-piksela (crveni, plavi i zeleni), Sharp razvija Quattron matrix LCD tehnologiju koja ovim trima sub-piksela dodaje i jedan dodatni, žuti sub-piksel, što obogaćuje kolornu sliku i pruža bolju kontrolu pri promeni uglova tokom rotacije tečnih kristala, time ubrzavajući i sam odziv (dakle, daleko bolje “performanse” tokom prikaza video igara).

Video procesor se brine za “peglanje” svih nesavršenosti (SD i HD) signala (de-judder, true cinema 24p, motion blur, de-noise, de-blocking itd.), koje je ipak najbolje isključiti kada je izvor blu-ray plejer ili softverski plejer sa računara, koji već vrše sve neophodne funkcije kada je obrada video signala u pitanju.
Pošto se radi o velikom ekranu, mnogi korisnici će se plašiti da Sharp Aquos LC-80UQ10E nije veliki potrošač električne energije. Zato je zadovoljstvo pomenuti i to da uređaj pripada A+ grupi proizvoda sa potrošnjom od 70W, dok je tipična potrošnja još i niža. Malo korisnika drži uređaj na maksimalnom nivou kontrasta i osvetljenja koji iznosi 430 kandela po kvadratnom metru, dok je statički kontrast nominalno 10000 : 1, a dinamički, koji preporučujemo da ostavite deaktiviranim – 10.000.000 : 1. Osvežavanje ekrana je čak 800 Hz – u rangu sa najboljim plasma ekranima, što je bitno za mirnu sliku u 3D režimu, kada svako oko dobija 400 Hz, od čega vas ni nakon nekoliko sati gledanja filmova neće zaboleti glava, niti će doći do zamora očiju.
Malo je reći da se početno oduševljenje Sharp Aquos LC-80UQ10E uređajem nastavilo i dalje razvijalo kako je teklo i vreme provedeno uz njega. Svakako se radi o jednom od najimpresivnijih “televizora” koje možete kupiti u Srbiji. Iako nije jeftin, ono što nudi se ne može porediti sa iskustvom “posedovanja televizora” jer je sličnije bioskopskom iskustvu. I to kakvom iskustvu! Nama je najteže pao rastanak od ove prelepe grdosije, a na kraju napominjemo, ako je to do sada bilo pod pitanjem, da  Aquos LC-80UQ10E dobija veoma toplu i zvaničnu preporuku.
Cena (sa PDV-om): Uzorak
Kontakt: EWE, www.ewe.rs 

UrbanStandard
UrbanStandard
Urban Standard, grupa entuzisata sa ciljem da prenesu neke od interesantnih vesti iz URBANE kulture. Sa osvrtom na muziku, it, ali i zivot oko nas.
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Stefan on Dva od jednom
Zorana on USB meda!
Slobodan on Multi mališan!