Kako bi se rešio problem kontinuiranog punjenja baterija električnih automobila, neki proizvođači uz svoje električne modele nude uređaje za ubrzavanje punjenja.

S druge strane, bolje rešenje krije se u dostupnosti stanica na kojima se punjenje baterija može obavljati dok automobil nije u upotrebi. One se moraju nalaziti tamo gde postoji velika koncentracija vozila, a idealan primer su velike poslovne zgrade i shopping centri. Za vreme dok vlasnik odrađuje svoju smenu ili obavlja kupovinu, njegov električni automobil može biti spojen na mrežu i bezbrižno se puniti.

Dizajner Neville Mars osmislio je solarnu šumu, neverovatno praktičnu i lepu stanicu za punjenje u vidu šume solarnih panela. Solarna šuma nudi veliki hlad, ali i električnu energiju dobijenu iz obnovljivog izvora.

Velike zelene površine koje možete videti na slikama zapravo su heliostatične fotonaponske ćelije koje se mogu rotirati u zavisnosti od položaja sunca, upijajući tako velike količine svetlosti, baš kao što to rade suncokreti. Punjenje baterija vrlo je jednostavno. Dovoljno je uštekati kabel u jedno “solarno drvo”.