Wednesday, May 22, 2024
HomeBlueArt ShowSrpski film “Vir” na najvećim svetskim festivalima!

Srpski film “Vir” na najvećim svetskim festivalima!

Producentski prvenac Nenada Okanovića i debitantski dugometražni igrani film Bojana Vuka Kosovčevića “Vir” započeo je svoju svetsku festivalsku turneju. Trenutno je u Montrealu, na jednom od pet najznačajnijih svetskih filmskih festivala. Posebno je značajna činjenica da će se naći u takmičarskom a ne revijalnom programu ovog prestižnog kanadskog festivala .“Vir” je izabran među dvadeset filmova iz celog sveta koji se takmiče u kategoriji najboljeg debitantskog filma.    
“Vir” će srpsku kinematografiju predstaviti i u Varšavi i u Indiji – Goa, koji spadaju u dvanaest najvećih svetskih filmskih festivala A kategorije. U Varšavi biće predstavljen u selekciji „Otkrića”, a u Indiji u selekciji svetske filmske baštine.

Svoju festivalsku turneju “Vir” će nastaviti u Sankt Peterburgu, Londonu, Sidneju, Bratislavi, Skoplju. Kultni londonski filmski festival “Raindance” odabrao je “Vir “ među pet filmova koji će se takmičiti u debitantskoj konkurenciji. U Sankt Peterburgu je ovaj srpski film uvršten u glavni takmičarski program, na skopskom „Cinedays” u selekciji filmova balkanskih zemalja, dok će se u Bratislavi boriti za nagrade u kategoriji najboljeg debitantskog filma. “Vir” je svoje učešće potvrdio i na domaćim festivalima: „Cinema city” u Novom Sadu i „Filmski susreti” u Nišu. Mirjana Karanović je ponela titulu najbolje ženske uloge za ostvarenje u ovom filmu na ovogodišnjem festivalu u Sopotu „Sofest”.
Film “Vir” govori o drugoj polovini devedesetih godina prošlog veka iz ugla tri mlada čoveka: skinheda Bogdana, mafijaša Kaleta i umetnika Grofa. Drugovi iż detinjstva, sada u svojim ranim dvadesetim, svako u svojoj borbi, u porazu ili pobedi, glavni su akteri tri priče koje čine ovaj film: „Koreni mržnje”, „Sumrak idola” i „Vir”.
Nosioci glavnih uloga su Nebojša Đorđević, Srđan Pantelić i Nenad Okanović. U filmu igraju i Emir Kusturica, Dragan Nikolić, Mirjana Karanović, Marina Vodeničar, Jelena Matijašević, Aleksandar Marković, Milan Kovačević, Ivana Jovanović, Boris Jager, Miljan Prljeta, Dijana Savanović, Slobodan Pavelkić, Radomir Nikolić, Aleksandar Kanjevac, Ivan Krajišnik.
 

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Stefan on Dva od jednom
Zorana on USB meda!
Slobodan on Multi mališan!