Friday, May 24, 2024
HomeGreenŠta da jedemo kad hormoni luduju

Šta da jedemo kad hormoni luduju

U predmenstrualnom periodu većina žena je nepodnošljiva. Hormoni nas drmaju i uzrokuju stalne promene raspoloženja, a o stalnim napadima gladi da ne govorimo.
Slični simptomi prate žene i za vreme ovulacije i u menopauzi, a Mirjana Ljutić, nutricionistkinja, savetuje koje namirnice bi trebalo da jedete u tim periodima kako biste se izborile s hormonima i ublažile ove simptome. Gazirani napici, alkohol, kafa i slatkiši su proizvodi čiju upotrebu treba da svedete na minimum u svim ovim fazama.
PMS: PASULJ I GRAŠAK

  • U ovom periodu telo u proseku traži više od 200 dodatnih kalorija, pa su zbog toga napadi gladi mnogo češći. Nekoliko dana pred menstrualni ciklus izbegavajte šećer, slatkiše i kafu kako biste izbegli česte promene raspoloženja. Jedite složene ugljene hidrate poput integralnog pirinča, mahunarki i proizvoda od integralnog brašna. Te namirnice mogu da smanje osećaj umora i da regulišu nivo šećera u krvi.

OVULACIJA: RIBA I ORASI

  • Za vreme ovulacije žene najmanje imaju napade gladi jer povišen nivo estrogena u krvi smanjuje ovaj osećaj. Ako želite da ostanete u drugom stanju, a šanse za to su najveće u ovom periodu, jedite namirnice bogate omega-3 masnim kiselinama, kao što su skuša, haringa ili losos. U ishranu uvrstite i namirnice koje sadrže zdrave masti, poput oraha, semenki bundeve i lana. Iz jelovnika pokušajte da izbacite namirnice bogate aditivima i veštačkim bojama jer doprinose hormonskoj neravnoteži.

MENOPAUZA: MLEKO, ŠARGAREPA I CRNO VINO

  • Većina žena u menopauzi ima manjak kalcijuma, koji je glavni krivac za osteoporozu. Unosite što više ovog minerala, a istraživanje naučnika s Univerziteta Kolumbija pokazalo je da 1.000 miligrama kalcijuma dnevno znatno ublažava želju za hranom i depresiju. Ta količina kalcijuma nalazi se u tri velike čaše mleka. Dozvoljena vam je i čaša crnog vina, zbog antioksidanata. Kosti čuvaju i namirnice bogate vitaminom K, poput karfiola, kupusa, šargarepe i spanaća.

 

  • ESTROGEN je na najvišem nivou za vreme ovulacije, a to znači 14. dana nakon početka menstrualnog ciklusa
  • PROGESTERON vlada ženskim telom posle ovulacije, pa sve do menstruacije
  • TESTOSTERON njegove vrednosti su konstantne i ne zavise od faze ciklusa

 
Izvor: Blic-Žena

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Stefan on Dva od jednom
Zorana on USB meda!
Slobodan on Multi mališan!