Saturday, June 22, 2024
HomeGreenŠtetni efekti sode na vaš organizam

Štetni efekti sode na vaš organizam

Svakako da nema ničeg što može da zameni sodu uz pljeskavicu i pomfrit, ali ako ne vodite računa o tome šta unosite u organizam efekti će se nakon dugo konzumiranja odraziti na vaše zdravlje.

Pogledajte koji su štetni uticaji sode na vaše zdravlje:

1* Astma – Natrijum benzoat koji se nalazi u sodi se koristi kao konzervans u hrani. Natrijum benzoat smanjuje dostupnost kalijuma. Neke reakcije koje su povezane sa natrijum benzoatom su: peridoična urtikarija, astma i ekcem. Svakog dana 11 Amerikanaca umre od astme.

2* Problemi sa bubrezima – Kola sadrži visok nivo fosforne kiseline, koja je povezana sa kamenom u bubregu i drugim bolestima bubrega

3* Visok šećer – 20 minuta nakon pijenja sode, šečer u krvi poraste, prouzrokujući eksploziju insulina. Vaše telo na to reaguje tako što svaki šećer pretvara u masti. 40 minuta: apsorpcija kofeina je završena.Raste krvni pritisak, a kao reakcija na to telo skladišti više šećera u krvotok. Receptori adenozina u vašem mozgu su sada blokirani, sprečavajući mamurluk. 45 minuta – vaše telo povećava proizvodnju dopamina, stimulišući centre zadovoljstva u vašem mozgu. Ovo je slično efektu heroina.

4* Gojaznost – Povezanost bezalkoholnih pića i mase tela je tako jaka da su istraživači izračunali da svaka konzumirana soda povećava rizik od gojaznosti 1,6 puta.

5* Rastvara zubnu gleđ – Šećer i kiselina u bezalkoholnim pićima lako razaraju zubnu gleđ.

6* Bolesti srca – Većina bezalkoholnih pića sadrži fruktuozu kukuruznog siupa, zaslađivač koji je od nedavno pod razmatranjem. Velika količina ovog sirupa je povezana sa povećanjem rizika od metaboličkih sindroma: dijabetes i bolesti srca.

7* Problemi sa reproduktivnim organima – Bezalkoholna pića sadrže hemikaliju koja prouzrokuje rak, i koja se takođe nalazi u plastičnim kontejnerima što ima posledica po endokrini sistem, i potencijalno uzrokuje prevremeni pubertet i reprodktivne abnormalnosti.

8* Osteoporoza – Bezalkoholna pića sadrže fosfornu kiselinu i visok nivo fosfata koji je povezan sa krtosti kostiju i koji povećava rizik za osteoporozu. Kada se fosfor izlučuje preko urina, on uzima i kalcijum, ostavljajući kosti i ostali deo tela bez ovog važnog minerala.

UrbanStandard
UrbanStandard
Urban Standard, grupa entuzisata sa ciljem da prenesu neke od interesantnih vesti iz URBANE kulture. Sa osvrtom na muziku, it, ali i zivot oko nas.
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Stefan on Dva od jednom
Zorana on USB meda!
Slobodan on Multi mališan!