Thursday, July 18, 2024
HomeGreenTesto, lagano i zdravo

Testo, lagano i zdravo

Testenine nisu teške za stomak, lako se vare, a sa prelivima od raznog povrća i začina veoma su ukusan obrok

Špageti, pene. fusili i druge testenine sastojak su mnogih recepata posebno italijanske kuhinje, a popularnost su stekle uglavnom zgog brze pripreme i dobrog ukusa. Pored toga, testenine spadaju u lako svarljivu hranu, a predstavljaju i veoma zdrav obrok u kombinaciji sa prelivima od paradajza i drugog povrća. Sastavni su deo jelovnika sportista koji moraju da zadovolje povećanu potrebu za ugljenim hidratima, a najbolja nadoknada je tanjir špageta sa prelivom od mesa za večeru.

Mediteranska piramida ishrane bazirana je na tradicionalnoj kuhinji sa mnogo testenine , voća, povrća, maslinovog ulja i ribe. Najpopularniji recepti su upravo razne vrste testenina sa sosovima baziranim na paradajzu i začinima.
Veoma kvalitetna testenina je ona napravljena od durum brašna jer sadrži dosta prehrambenih vlakana, a ne sadrži holesterol.

10 saveta za pripremu:

1. Savršeno skuvani: Rezancima je potrebno mesto u šerpi. Zato ih kuvajte u dosta slane vode (na 100 gr rezanaca litar vode). Ako nema dovoljno vode, zalepiće se.
2. Da voda ne iskipi: Dodajte u vodu malo ulja ili premažit ivice šerpe sa malo masnoće.
3. „Spasavanje“ slepljene testenine: Slepljene špagete možete da odlepite ako ih stavite u cediljku i zagrejete ih na pari.
4. Za lepšu boju: Da bi makaroni dobili lepu zlatnožutu boju, dodajte u ključalu vodu malo žutog začina kurkume.
5. Za bolji ukus: Testo će biti još ukusnije ako ga kuvate u bujonu od mesa ili povrća, ili ako u ključalu vodu dodate lovorov list.
6. Podgrevanje je dozvoljeno: Testeninu od prethodnog dana možete da zagrejete u cediljki na pari.
7. Preliti hladnom vodom ili ne: Ako makarone koristite za salatu, posle kuvanja morate da ih prelijete hladnom vodom, ali ako ćete ih jesti tople, ostavite ih samo da se ocede. Hladna voda uklanja sloj skroba koji stvara jedinstvenu masu od makarona i sosa.
8. Kako ih čuvati: Na suvom i hladnom mestu. Ako je pakovanje načeto, prespite ih u kutiju ili u teglu i zatvorite.
9. Iskoristite ostatak: Višak testenina koristite za zapečena jela, salatu , supu ili kao prilog.
10. Za ljubitelje slatkiša: Skuvajte testeninu u mleku, pospite cimetom i služite s kompotom.


UrbanStandard
UrbanStandard
Urban Standard, grupa entuzisata sa ciljem da prenesu neke od interesantnih vesti iz URBANE kulture. Sa osvrtom na muziku, it, ali i zivot oko nas.
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Stefan on Dva od jednom
Zorana on USB meda!
Slobodan on Multi mališan!