Friday, May 24, 2024
HomeBlueArt ShowTobi Megvajer kao Bobi Fišer u filmu Žrtvovanje piona

Tobi Megvajer kao Bobi Fišer u filmu Žrtvovanje piona


Svetsko prvenstvo u šahu, održano u Rejkaviku 1972. godine, u kome su učestvovali Amerikanac Bobi Fišer i Rus, branilac titule, Boris Spaski, preraslo je u bojno polje Hladnog rata. Nazvana je ,,partijom veka” i privukla je više pažnje od bilo kog šahovskog takmičenja do tada i od tada. Filmska priča sa Tobijem Megvajerom i Livom Šrajberom stiže u bioskope 19. novembra.
Žrtvovanje piona nam pokazuje šta se dešavalo iza scene i dopušta nam da zavirimo u psihu takmičara. Sovjetska škola šaha je dugo bila na vrhu i smatralo se da je Spaski nepobediv. No najmlađi šahovski prvak, Fišer osvojio je sa dvadeset godina američko prvenstvo i postigao najbolji rezultat u istoriji. Živeo je za šah, ali njegovu genijalnost zasenila je ekscentrična ličnost i kontroverzni ispadi. Film prikazuje pogoršanje Fišerovog mentalnog stanja tokom leta 1972. godine, dok njegova paranoja i manija da održi koncentraciju prelaze granicu normale toliko da zahteva da se sve kamere uklone jer mu buka odvraća pažnju.
Režiju filma potpisuje reditelj Edvard Zvik, domaćoj publici poznat po filmovima Legenda o jeseni, Zaljubljeni Šekspir i Putevi droge.
Trejler za film možete pogledati na ovom link-u

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Stefan on Dva od jednom
Zorana on USB meda!
Slobodan on Multi mališan!