Saturday, April 20, 2024
HomeGreenUgljenihidrati koji skidaju kilograme

Ugljenihidrati koji skidaju kilograme

Od hleba i testenine se možda gojite, ali određena količina ugljenih hidrata je svakodnevno potrebna da bi mozak i ostatak tela normalno funkcionisali. Svakako svi ugljenihidrati nisu jednako dobri ili loši za vas. Kolači, krofne, slatkiši pa i hleb od rafinisanog belog brašna ne nude potrebne hranljive materije. Ako ih jedete često imaćete veći rizik od razvoja bolesti kao što su one povezane sa cirkulacijom i dijabetes.
Ipak, na raspolaganju vam je i dosta ugljenih hidrata koji su bogati proteinima, vitaminima i mineralima, a nude i potrebna vlakna, što pomaže dužem osećaju sitosti. Ovde su neki favoriti:
Kinoa

  • “The Food and Agricultural Organization” Ujedinjenih naroda imenovala je 2013. godinu – Međunarodnom godinom kinoe, pozivajući se na činjenicu da je njeno zrno ispunjeno vlaknima, proteinima, antioksidansima i za srce zdravim mastima. Kuvajte je kao prilog.

Ječam

  • Nije samo za pivo! Ječam sadrži vlakna koja pomažu u održavanju zdravog nivoa vrednosti holesterola u krvi. Osim toga, ječam je odličan za održavanje osećaja sitosti. Odlična je za doručak, kao kaša obogaćena suvim voće.

Celovito zrno pšenice

  • Celo, neprerađeno zrno pšenice je moćan izvor gvožđa, vitamina B, magnezijuma, cinka, i vlakana. Odlično je u kombinaciji s čilijem od crnog pasulja.

Bulgur pšenica

  • Bulgur je prerađena, delimično kuvana pšenica koja zbog toga ne zahteva dugo kuvanje. Uz ugljene hidrate nudi priličnu količinu proteina i vlakana, pa tako olakšava probavu. Probajte neki recept s đumbirom i pomorandžom.

 
Izvor: B92-SuperŽena

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Stefan on Dva od jednom
Zorana on USB meda!
Slobodan on Multi mališan!