Friday, June 14, 2024
HomeOrangeIntervjuUrban i snažan...

Urban i snažan…

Milan Jovanović poznatiji pod nadimkom Strongmen jedan je od naših najpoznatijih blogera i čovek snagator, koji se ovih dana latio posla uređivanja CKM portala i kako stvari stoje, veoma dobro mu ide. Iako je bio u strahovitoj gužvi uspeli smo na trenutak da ga uhvatimo i malo popričamo na temu novih tehnologija, kojima je konstantno okružen…

Urban Standard: Milane iz nekog opšteg infa koji imamo o tebi vidimo da si veliki ljubitelj gedžeta, pa bi smo odmah na početku priče voleli da saznamo, koja je to tvoja omiljena IT igračka ovih prolećnih dana  dana?

MJS: Istina je da volim gadžete ali ima tu i jedna otežavajuće okolnost. Pre godinu i nešto sam se vratio sa gastarbajterskog rada u Majamiju i plagovao sam se na domaće prilike a i domaći standarad. Zadnji gadžet koji sam kupio je već zastareo.

Urban Standard: Tvoji prvi kontakti sa računarima i tvoj prvi računar?

MJS: Ja i moji računari dođemo kao enciklopedija tehnologije. Prvi moj računar je bila galaksija koju smo kupili u delovima i nikad nismo uspeli da sastavimo jer je falilo neko integralno kolo koje nismo ni tražili kako treba. Onda sam dobio Sinclair Spestreum i bio vidno iznenađen kada 1981 “Sinclair reasrch LTD 1980” natpis nije apdejtovan na sledeću godinu. Onda smo kupili Comodore 64, pa Amstrad 128, … U međuvremenu sam ja stasao pa sam seo na voz, otišao u Minhen i kupio naš prvi PC 286 AT. Bio, čini mi se 4800 nemačkih maraka, … Ostalo je već klasika i menjali smo računare sa unapređivanjem tehnologije. Danas od 5 računara ne znam ni jednom tačan naziv procesora.

Urban Standard: Tvoj prvi mobilni telefon? Sećaš li ga se uopšte i vežu li te neke emcije za njega?

MJS: Profesore danas nisam spreman jel mogu sutra da odgovaram…. Auuu pa ko će da se seti. Nemam pojma koji mi je telefon bio prvi, ali je definitivno Ericsson… Neki tamo. Telefone nisam planski menjao već sam ih kvario i gubio pa mi time line nije baš najkristalniji. Mislim da sam prvi telefon platio nekih 400 nečega, a da li su bule marke ili juroi… 🙂

Urban Standard: Mac ili PC? Koje su po tvom mišljenju prednosti PC platforme u odnosu na Mac platformu i suprotno?

MJS: Dugo sam koristio samo PC i nisam se zanimao za MAC. A onda sam prešao na MAC i ne želim da se setim PC-ja. PC nema prednosti nad MAC-om osim što možeš da ga zaboraviš na aerodromu i da ga niko ne odnese.

Urban Standard: Milane kao neko ko se dobro razume u nove tehnologije i uopšte prati trendove na IT sceni kako vidiš dalji razvoj informatičko-telekomunikacionog tržišta?

MJS: Ako sam već optužen da se dobro razumem moram da se branim. Moja su očekivanja da će tehnologija imati sve manje vidljiv user interface i da će razumavanje slike, videa i zvuka uz novu generaciju veštačke inteligencije pružati savršen komfor korisnicima tehnologije(a).

Urban Standard: Socijalne mreže nikada nisu bile jače. Kakav je tvoj lični stav prema njima?

MJS: Ja sam veliki ljubitelj socijalnih mreža koje po meni “skraćuju rastojanje međ ljudima”. Sa družtvenim mrežama je uvek lako nekog naći i obratiti se i ako je čovek iole “mrežast” stupiti u komunikaciju.

Urban Standard: Kakva je tvoja vizija računara za 10, 15 i 20 godina?

MJS: Mrzim teška pitanja. Ako je pre samo 20 godina računar koji sada stane u iPhone bio veličine radnog stola, jasno je da će računari s vremenom raditi mnogo stvari u malom prostoru neverovatno brzo.

Urban Standard: Telefon budućnosti, gledano iz tvog ugla?

MJS: Ja sam odavno sanjao naučnofantastičan san da je dlan mobilni telefon. Zvučnik je u palcu, mikrofon u malom prstu a tastatura diskretno istetovirana na dlanu. Napajanje je preko krvotoka… Jedino što nisam rešio displej.

Urban Standard: Pored računara i mobilnog telefona, koji to još gedžeti ispunjavaju tvoj život?

MJS: Nije neki top gadžet ali kombinacija iPod i Bose dock za muziku je jedino što sada koristim, a zvuk je fenomenalan. Ah da… Povremeno se zafrkavam sa kačketom koji ima mini kameru u sebi. Svašta nešto tako snimim a nikako da sednem da sortiram.

Urban Standard: Za sam kraj ovog intervjua, šta bi poručio čitaocima Urban portala?

MJS: Ko čeka da kupi tehnologiju kad joj padne cena nikad nema najnoviju igračku!

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Stefan on Dva od jednom
Zorana on USB meda!
Slobodan on Multi mališan!