Prema najnovijim izjavama Medjunarodne komisije za vanredne sitvacije u Svetskoj zdravstvenoj organizaciji,  poslali su ozbiljna upozorenja svima državnim zravstvenim službama kako bi što pre uradili pripremu za odbranu i suzbijanje širenja KORONAVIRUS -a.

Na internet stranici SZO može se videti upozorenje svima ali i kako i šta preduzeti kako bi se detektovalo prisustvo virusa kao i kontra mere.

SZO u svom obraćanju poziva zemlje da posebno obrate pažnju na smanjenje zaraze kod ljudi, sprečavanje sekundarnog prenošenja i širenja na međunarodnom nivou, kao i da doprinesu međunarodnom odgovoru multisektorskom komunikacijom i saradnjom, te da aktivno učestvuju u dobijanju saznanja o virusu i zarazi.

Strahuje se da broj obolelih KoronaVirusom je daleko veći od objavljnog, kao da će broj obolelih naglo porasti, dok je potvrdjeno da je od virusa u Kini vec preminulo 26 osoba.

“Fokus nije toliko na broju slučajeva, za koje znamo da će porasti, već na daljem sprečavanju širenja i njegovom suzbijanju”, rekao je portparol SZO u Ženevi. On je naveo da su kineske vlasti do sada zvanično prijavile 830 obolelih i 26 smrtnih slučajeva.