Osmi mart je važan dan u borbi za ravnopravnost žena i još uvek, na izvestan način, predstavlja jedini povod kada se o tome razgovara. Kako bi ovaj osmi mart, ali i ceo mesec, doprineli promeni svesti javnosti i inicirali razgovor o ovoj važnoj temi na širem nivou, Globalni dogovor Ujedinjenih nacija u Srbiji pokrenuo je inicijativu „Zašto je odzvonilo rodnoj neravnopravnosti?“, u cilju dopirnosa ostvarivanju UN cilja održivog razvoja broj 5 – Rodna ravnopravnost.

Ova akcija je inspirisana globalnom inicijativom „Berzansko zvono za rodnu ravnopravnost“ koja se, povodom Međunarodnog dana žena, organizuje u 105 zemalja sveta. U Srbiji je već treću godinu za redom sprovode UN Globalni dogovor Srbija i Beogradska berza u saradnji sa Kancelarijom stalne koordinatorke UN u Srbiji, UN Women, Međunarodnom finansijskom korporacijom i Kancelarijom poverenice za zaštitu ravnopravnosti. Cilj je promocija uloge žena u oblastima biznisa, sporta, kulture, medija, politike i drugim sferama.

Kako bi zajedno, kao društvo, „odzvonili“ rodnoj neravnopravnosti Globalni dogovor Ujedinjenih nacija u Srbiji kreirao je set video poruka uspešnih dama koje govore o tome da su, bez obzira na sferu života ili rada, svi ljudi jednaki i ravnopravni. Ove godine kratkim motivacionim porukama osnažuju svoje koleginice i ističu važnost rodne ravnopravnosti: Nj.E. Fransoaz Žakob, stalna koordinatorka Ujedinjenih nacija u Srbiji; Brankica Janković, poverenica za zaštitu ravnopravnosti; Lena Kovačević, pevačica i kompozitorka; Andrea Lekić, rukometna reprezentativka; Anja Krneta, oficirka i pilot Vojske Srbije; Radojka Nikolić, glavna i odgovorna urednica Ekonometra i Magazina Biznis; Marija Desivojević Cvetković, viša potpredsednica za strategiju i razvoj, Delta Holding; Sanda Savić, direktorka korporativnih poslova i komunikacija, Hemofarm; Sandra Lazarević, direktorka Sektora za PR i marketing, Banca Intesa; Biljana Bobić Subin, menadžerka korporativnih poslova, Heineken Srbija. Njihove poruke će biti predstavljene u susret Međunarodnom danu žena, ali će obeležiti ceo mesec mart.

 

Finalni događaj u okviru koga je nastala ova inicijativa – „Berzansko zvono za rodnu ravnopravnost”, kao deo globalne akcije svih vodećih svetskih berzi, biće održan 11. marta, onlajn, i na njemu će biti emitovan integralni video sa svih 10 učesnica kampanje.

Globalni dogovor Srbija je lokalna mreža najveće svetske incijative za odgovorno poslovanje, koja okuplja veliki broj kompanija, organizacija i institucija koje se u svom radu zalažu za poštovanje Deset univerzalnih principa iz oblasti ljudskih prava, radnih prava, zaštite životne sredine i borbe protiv korupcije. Osnovan pre 20 godina, Globalni dogovor Ujedinjenih nacija je kroz rad 68 lokalnih mreža, prisutan u 161 zemlji. Lokalna mreža u Srbiji je osnovana 2007. godine i okuplja ključne međunarodne i domaće kompanije i institucije, kao što su Privredna komora Srbije i Narodna banka Srbije.

UN Cilj održivog razvoja br. 5 – Osnaživanje žena i promovisanje rodne ravnopravnosti je od suštinskog značaja za brže postizanje održivog razvoja. Ukidanje svih oblika diskriminacije žena i devojčica ne samo da je osnovno ljudsko pravo, nego ima višestruki efekat na druga područja razvoja. U poređenju sa situacijom od pre 15 godina, većina devojčica se danas školuje, paritet polova u osnovnom obrazovanju postignut je u većini regiona. Žene danas čine 41% plaćene radne snage izvan poljoprivrede, u poređenju sa 35% u 1990. godini. Svrha ciljeva održivog razvoja je nadgradnja ovih rezultata i svuda ukinuti diskriminaciju žena i devojčica. U nekim regionima, i dalje postoji velika neravnopravnost u pogledu plaćenog rada, kao i značajne razlike između žena i muškaraca na tržištu rada. Seksualno nasilje i eksploatacija, neravnomerna raspodela neplaćene nege i rada u kući i diskriminacija u domenu javnog odlučivanja i dalje su velike prepreke. Obezbeđivanje univerzalne zaštite seksualnog i reproduktivnog zdravlja i istih prava na ekonomske resurse, kao što su zemljište i imovina, predstavlja najvažniji zadati rezultat ovog cilja. Sada se na javnim funkcijama nalazi više žena nego ikada ranije, ali će podsticanje žena da u većem broju postanu lideri u svim regionima pomoći da se učvrste politike i zakonski propisi sa ciljem postizanja veće ravnopravnosti polova.

 

Autor: dr Dušan Stojaković, član UO Globalnog dogovora Ujedinjenih nacija u Srbiji

Izvor: IzPrveRuke