Bez kvalitetnog mrežnog sistema nema brzog i komfornog rada kako na poslu, tako i u kući, pa prilikom postavljanja mrežnog okruženja treba voditi računa o brendu koji stoji iza njega. Mi vam toplo preporučujemo rešenja kompanije Allied Telesis koja je na domaćem tržištu preko raznih distributera prisutna gotovo od svog nastanka, a od 2002 godine postoji i oficijalna kancelarija u Beogradu koja prema rečima našeg sagovornika ima veliku perspektivu i jasno definisane ciljeve.

Dobro ste pročitali za ovo “sagovornik”, jer mi vam u nastavku redova predstavljamo kompaniju Allied Telesis kroz jedan formalno-neformalni razgovor sa njenim Country Manager-om za Balkan – gospodinom Ivanom Mladenovićem…
Urban standard: Možete li nam nešto više reći o kompaniji Allied Telesis i vašoj poziciji u okviru nje?
Ivan Mladenović: Kompanija Allied Telesis je osnovana daleke 1987. godine u Japanu od strane gospodina Takayoshi Oshime, osobe zaslužne za uspešan razvoj i globalne liderske pozicije ATI-ja. Godinama ulažući u nove tehnologije i vrhunsku opremu, gospodin Oshima je napravio globalnog diva među proizvođačima mrežne i telekomunikacione opreme. Danas Allied Telesis na tržištu Japana zauzima lidersku poziciju, ispred svetski neprikosnovenog Cisco-a, sa rešenjima i opremom implementiranom u javnom i privatnom sektoru.
Isto tako, paraleno sa razvojem ATI-ja u Japanu, tekao je razvoj i na ostalim kontinetima, pre svega Evropi i Severnoj Americi.  Veliki broj razvojnih centara (USA, Japan, Novi Zeland, Filipini, Milano…) doprinosi stalnom razvoju novih uređaja i tehnologija i unapređivanju postojećih rešenja.
Pored R&D centara, u svetu postoji veliki broj lokalnih kancelarija (preko 70) od kojih naša u Beogradu zauzima veoma bitno mesto.
Kancelarija u Beogradu je osnovana 2002.godine i od tada aktivno deluje na tržištima Balkan regije (Srbija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Makedonija i Grčka).  Osnovne delatnosti kancelarije su prodajne, konsalting i usluge podrške. Kancelarija je i lokalni tehnički centar gde se stalno održavaju tehničke obuke i sertifikacije inženjera za sticanje međunarodno priznatih sertifikata.
Moja pozicija u kancelariji je Country Manager za Balkan regiju i zadužen sam za razvoj brenda i samog poslovanja na ovoj teritoriji. Pored mene, u kancelariji se nalazi i gospodin Viktor Krstić, Solution Engineer, osoba zadužena za tehničku podršku partnerima i krajnjim korisnicima. Takođe gospodin Krstić je i sertifikovani Allied Telesis trener za obuku inženjera.
Kancelarija u Beogradu je veoma aktivna u svim zemljama regiona i predstavlja stub podrške svim partnerima i korisnicima Allied Telesis opreme.
Urban standard: Po vašem mišljenju kakva je aktuelna ponuda mrežnih rešenja u Srbiji i bivšim SFRJ republikama?
Ivan Mladenović: Trenutno na tržištu Balkana postoji par proizvođača mrežne i telekomunikacione opreme koji svojim kvalitetom, podrškom i ponudom odskaču u odnosu na ostale. Međutim, mene više brine oprema koja bez ili sa vrlo malo kontrole stiže iz dalekoistočnih zemalja i koja svakako ne zadovoljava visoke standarde u mrežnim tehnologijama koje postavlja međunarodna zajednica. Zahvaljujući slaboj kontroli, takvi proizvodi su pronašli put do našeg tržišta i svojom niskom cenom poremetili stabilnu situaciju na tržištu. Mnogi korisnici nisu svesni da iza takvih „noname“ proizvođača stoji veoma loš kvalitet i totalni nedostatak bilo kakve podrške koja je mandatorna u ovom segmentu. Toga postaju svesni tek posle kratke eksploatacije te opreme, ali tada je već kasno.
Druga stvar koja utiče na poslovanje Allied Telesisa ali i ostalih ozbiljnih mrežnih proizvođača je politička i ekonomska situacija u jednoj zemlji. Dobro je poznato da je kupovina i implementacija mrežne infrastrukture nešto što obično dolazi kao poslednja stavka u planiranju nekih nabavki i ne prilazi joj se sa dovoljnom ozbiljnošću. U eri digitalizacije, potrebno je imati veoma kvalitetnu i stabilnu mrežnu infrastrukturu, koja će biti stabilan oslonac visokozahtevnom prenosu digitalnih informacija.
Urban standard: Koliku procentualnu zastupljenost Allied Telesis ima na tržištu Balkana u odnosu na konkurenciju?
Ivan Mladenović: Na ovo je malo teže odgovoriti i situacija je različita u svakoj zemlji. Ako generalno sagledamo, Allied Telesis se nalazi u samom vrhu odmah iza Cisco-a i rame uz rame sa HP-om.
Veoma kvalitetni i stabilni proizvodi kompanije Allied Telesis kao i vrhunska podrška, uticali su na veoma dobru zastupljenost i prepoznatljivost na tržištu. Zahvaljujući intenzivnim aktivnostima koje ATI kancelarija sprovodi u ovoj regiji, očekujemo da u narednom periodu dodatno uvećamo tržišnu zastupljenost.
Urban standard: Šta je ono što Allied Telesis proizvode izdvaja od drugih i čini prepoznatljivim?
Ivan Mladenović: Kompanija Allied Telesis već punih 26 godina radi na razvoju novih tehnologija i implementaciji istih u svoje vrhunske mrežne uređaje. Najbitnije je da su sve te tehnologije dostupne ne samo u Hi-End modelima, već i u nižim segmentima i time postale pristupačne svima bez obzira na raspoloživi budžet.
Druga stvar koja nas svrstava u sam vrh je izuzetan kvalitet i stabilnost uređaja. Veoma često nailazim na korisnike koji su instalirali opremu pre više od 10 godina i koja do dana današnjeg radi bez ijednog jedinog otkaza, neka i u veoma lošim uslovima. Primera radi, naišao sam na kompaniju koja je instalirala Allied Telesis media konvertere pre skoro 15 godina i koji rade i dan danas, naravno na brzinama koje su bile akteulne u tom periodu.
Urban standard: Kako Allied Telesis vidi svoj dalji prodor na tržište Balkana?
Ivan Mladenović: Ono što nas izdvaja od konkurencije je intenzivna aktivnost na polju edukacije i konsaltinga usmerenih ka našim partnerima i krajnjim korisnicima. Sve to, u kombinaciji sa kvalitetnom opremom i besprekornom podrškom doprinosi stalnom razvoju brenda i još boljoj poziciji na tržištu.
Urban standard: U kom pravcu Allied Telesis smatra da će se kretati dalji razvoj mrežnih sistema na globalnom nivou?
Ivan Mladenović: Danas sve polako ide u pravcu neke vrste virtualizacije pa to svakako možemo očekivati i u segmentu mrežnih tehnologija. Allied Telesis je već predstavio svoje prvo rešenje u domenu mrežne virtuelizacije, AMF (Allied Telesis Management Framework). Sa ovim konceptom, drastično se smanjuju troškovi održavanja mrežnog sistema i osigurava nesmetan rad svim servisima koji se oslanjaju na taj sistem.
Urban standard: Primetili smo da Allied Telesis ozbiljno radi na takozvanim edukativnim seminarima u Srbiji i regionu. Daju li isti konkretne rezultate?
Ivan Mladenović: Naravno. Sve vrste edukacije, prodajne ili tehničke, doprinose podizanju vrednosti svih kompanija koje u njima učestvuju. Danas kada se tehnologija ubrzano menja, potrebno je pratiti sva dešavanja na tržištu, stalno se unapređivati… Većina naših seminara je besplatna i namenjena svim zainteresovanim stranama.
Urban standard: Ima li Allied Telesis nameru da radi i na nekim drugim proizvodima koji nisu vezani za mrežne sisteme i mrežna okruženja?
Ivan Mladenović: Nema. Strategija kompanije Allied Telesis je da ostanemo verni onome što radimo od samih početaka, a to su mrežne tehnologije. Zahvaljujući tom fokusu možemo garantovati vrhunska i stabilna rešenja.
Urban standard: Jeste li zadovoljni postojećom distribuerskom mrežom u Srbiji?
Ivan Mladenović: Danas kada je kriza i dalje u jeku, mnogi distributeri osiciliraju u svom radu. Međutim, distributerska mreža u Srbiji je veoma stabilna i predstavlja oslonac našeg rada u ovom delu regije.
Urban standard: Vaša poruka čitaocima za kraj bi bila?
Ivan Mladenović: Odabir mrežnih rešenja i kupovina mrežne opreme nije jednostavan posao. Treba dobro proceniti potrebe i sagledati zahteve i tek nakon toga odabrati pravo rešenje. Ponekada najskuplje rešenje nije i najbolje i obrnuto.
Svakako, kancelarija Allied Telesisa stoji na raspolaganju svima onima kojima je potrebna pomoć u pronalaženju pravog rešenja za svoje potrebe.