Saturday, May 25, 2024
HomeGreenZablude o spavanju

Zablude o spavanju


Predstavljamo vam 5 mitova o spavanju za koje mnogi misle da ne uključije njih, ali ih svakako ne bi trebalo ignorisati.
Ne treba mi 8 sati sna. Veoma mali broj ljudi zaista može da funkcioniše sa kraćim spavanje. Našem telu je neophodno 7-8 sati sna da bismo mogli da prođemo kroz sve stadijume. Ako nemate ovoliko vremena za spavanje, nećete moći da funkcionišete normalno i budete osveženi za sve obaveze koje dan nalaže.
Ne mogu da zaspim bez telefvizora. Ovo je velika zabluda. Televizor je zapravo dizajniran da ne morate da palite svetlo kad se probudite. Ako imate problem sa prečestim buđenjem tokom noći i uključite TV kad se probudite, ovo će Vas ustvari održavati budnim.
Ako ostanem budan celu noć i radim ujutru ću biti bolje prirpemljen za posao ili ispit. Istina je da tokom spavanja, ono što nam je u glavi smeštamo iz kratkoročnog u dugoročno pamćenje. Međutim, nikako nećete moći da se setite informacija jednako brzo kao da ste naspavani ukoliko se ne odmorite dovoljno pred sam ispit ili važan sastanak. Nedostatak sna uzrokuje smanjenu moć pamćenja i gubitak koncentracije.
Mogu da nadokndaim spavanje ako spavam preko vikenda ili posle posla. Možda jeste primemljivo, ali naše telo nije “programirano” tako da možemo nadoknaditi san “prvom prilikom”. Radije budite disciplinovani i naterajte se da idete na spavanje u isto vreme.
Alkohol pomaže da lakše zaspimo. Iako piće pomaže da brže zaspimo, alkohol onemogućava miran i zdrav san. Ako već pijete uveče, potrudite se da ne uzimate alkohol 3 sata pre nego što legnete u krevet, jer tada on nema uticaja na san.
Izvor: Lepota i zdravlje

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Stefan on Dva od jednom
Zorana on USB meda!
Slobodan on Multi mališan!