Thursday, July 18, 2024
HomeBlueArt ShowŽan Mišel Žar ponovo u Beogradu

Žan Mišel Žar ponovo u Beogradu

Muzički revolucionar, Žan Mišel Žar, u sklopu svoje svetske turneje “World Tour 2011” nastupiće u Beogradskoj areni, 10. oktobra. Ovo će biti drugi nastup ovog umetnika u Beogradskoj areni.

U Beogradskoj areni nas očekuje nezaboravan audio-vizuelni doživljaj sa savršenim spajanjem neverovatnih scenskih efekata integrišući najnoviju tehnologiju zvuka i svetla.

Neobična sudbina Žan Mišel Žara vođena je putem koji mu je genetski predodređen. Otac, Maurice Jarre, bio je kompozitor najpoznatijih melodija holivudskih filmova (Doktor Živago, Lorens od Arabije, i dr.) i obojica su se izgradila u muzičare svetskog ugleda zbog njihove individualnosti i jedinstvenog talenta.

Svetsku slavu postigao je 1977. godine sa albumom “OXYGENE” koji je prodat u preko 18 miliona kopija.

Žan Mišel Žar, pionir u svojoj oblasti, dosta je doprineo u širenju muzičke revolucije u dvadesetom veku u razvoju elektronske muzike, zasnivajući je na zvucima umesto na notama, dopuštajući kompozitoru da postane sam svoj majstor.

Na klasičnim studijama harmonije i kontrapunkta na Konzervatorijumu u Parizu, našao je inspiraciju u menjaju muzike u sadržaju, uključujući svoju viziju dodavajući tehnologiju i sredstva nove epohe.

Ovaj izumiteljski poduhvat doneo mu je priznate albume kao što su “OXYGENE”, “EQUINOXE”, MAGNETIC FIELDS”, “ZOOLOOK”, “RENDEZVOUS”, “WAITING FOR COUSTEAU” i preko 80 miliona prodatih izdanja.

Uklapajući svoja muzička remek dela u savršen spoj sa neverovatnim scenskim efektima, na svojim koncertima koje najčešće drži napolju, stapajući postojeću arhitekturu sa komplikovanim sistemima lasera, vatrometa i muzike, stvario je jedan nadasve prepoznatljiv imidž i  novi pravac kako u muzici tako i u koncertnom izvođenju.  Svaki koncert je tematski uklapan sa važnim istorijskim događajima za određeni region pa će tako ostati upamćeni koncerti koje je održao: 1971. – AOR (u Parizu), 1989. – Destination Trocadero (u Parizu), 1994. – Jarre Unplugged (u Parizu), 1995. – Festa Italiana (u Torinu), 1995. – UNESCO 50th Anniversary (u Parizu), 1997. – Wetten, dass..? (u Beču), 1998. – Fifa World Player 97 (u pariskom Diznilendu), 1998. – France Festival (u Tokiju), 1998. – FNAC Paris (u Parizu) koje je sa oduševljenjem pratilo na stotine miliona ljudi. Kao ambasador dobre volje UNESCO-a Žan Mišel Žar je u Sahari, u Maroku, održao koncert pod nazivom Voda za život (Water for Life)  16. decembra 2006.

Danas, Žan Mišel Žar je sinonim za mistično. Svojim albumima ” Oxygene”, “Equinoxe” te “Magnetic Fields” postao je vizionar koji je uticao na mnoge umetnike od Air, Daft Punka, Moby-a pa sve do The Chemical Brothersa i mnogih drugih. Njegovi koncerti takođe su deo Žar mita.

Ulaznice će uskoro biti u prodaji.

Info na: www.arenabeograd.com

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Stefan on Dva od jednom
Zorana on USB meda!
Slobodan on Multi mališan!