Monday, February 26, 2024
HomeRedLjubav & SeksZašto i kako "slomljeno srce" toliko boli?

Zašto i kako "slomljeno srce" toliko boli?

U nekim studijama stručnjaci su došli do zaključka da će ljudi radije izabrati fizičku bol nego društveno isključenje ili osećaj nepripadnosti. Često je postavljeno pitanje je li duševna bol zaista prava bol ili samo loš osećaj te je li preko nje teže preći nego preko fizičkog bola, a sada je ekipa “Asap Sciencea” snimila video koji objašnjava zašto “slomljeno srce” toliko boli.
Naime, kada se posečemo, udarimo ili na bilo koji način fizički povredimo, aktivira se isti deo mozga koji je odgovoran i za percepciju emocionalne, psihičkog bola, stoga razlika između te dve vrste bola nije toliko velika koliko nam se činilo. Često oblike psihičkog i emocionalnog bola opisujemo pojmovima koji su inače rezervisani za nanošenje fizičkih povreda (“Istrgnuo mi je srce”, “To mi je kao šamar u lice”, “Zgazio mi je srce”,…), što je još jedan dokaz njihove povezanosti.
Evolucijom su bića razvila potrebu za socijalizacijom s ostalim jedinkama svoje vrste, stoga otuđenost od nama sličnih doslovno boli, a taj je osećaj izazvan povećanim izlučivanjem hormona kortizola i smanjenim lučenjem norepinefrina; količinske promjene tih hormona u našem telu stvarno mogu izazvati pravu fizičku bol. Na isti način kako zavoji i lekovi pomažu pri fizičkim povredama, iz “Asap Sciencea” poručuju kako će podrška društva zalečiti emocionalne rane izazvane prekidom ljubavne veze, gubitkom voljene osobe ili sličnim nesrećnim događajima.
Zaključak videa prilično je jednostavan: u slučaju fenomena “slomljenog srca” okružite se društvom i vama dragim ljudima jer je naučno dokazano da ljudsko zadovoljstvo proizlazi iz pripadnosti nečemu i nekome.

 
Izvor: 24sata

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Stefan on Dva od jednom
Zorana on USB meda!
Slobodan on Multi mališan!