Bezbroj puta smo čuli da neko kaže da dan počinje čašom mlake vode, u koju je isceđeno pola limuna, ali ne i zbog čega je to dobro. Evo zašto:

1. Dobro je za imunološki sistem – Ok, sve znamo; vitamin C je super protiv prehlade i gripa, ali limun sadrži i kalijum, a on stimuliše rad mozga i nervnog sistema i kontroliše krvni pritisak.

2. Održava pH vrednosti – Održavanje pH vrednosti pomoću pravilne ishrane i načina života spada u najvažnije faktore optimalnog zdravlja. Iako je kiseo, tokom varenja limunove kiseline se metaboliše i proizvodi kalijum karbonat, koji pomaže neutralisanju suvišne kiselosti i štiti sistem za varenje.
3. Dobar je borac protiv viška kilograma – Limun sadrži pektin, probavljiva vlakna zbog kojih se smanjuje želja za hranom. Topla voda stvara osjećaj sitosti i tako, s druge strane, smanjuje apetit.
4. Pospešuje varenje – Kada govorimo o čišćenju organizma voda je jedan od najboljih, ako ne i najbolji izbor. Topla voda je još bolji izbor! Ona stimuliše gastrointestinalni trakt (želudac, tanko i debelo), a minerali i vitamini u limunu (i limeti) pomažu telu da se reše toksina u probavnom traktu.
5. Deluje kao diuretik – Limunov sok pomaže da izbacimo neželjene sastoje i toksine iz tela, tj. sprečava zadržavanje vode, tako što povećava učestalost mokrenja.
6. Čisti kožu – Vitamin C je dobar za kožu (zube i kosti). Limunov sok tera toksine iz krvi koji uzrokuju stvaranje bora.
7. Hidrira limfni sistem – Čaša tople vode i limunov sok pomažu vam da dan započnete hidrirano. Kada je telo dehidrirano ne može da obavlja svoje redovno funkcije, što dovodi do pojave toksina, stresa i zatvora.