Voće i povrće je najbolje jesti kada im je sezona, jer se samo tada njihovi zdravstveni potencijali mogu u potpunosti iskoristiti. Paprika ima nisku kalorijsku vrednost i veoma je bogat izvor vitamina C, kao i luteina i zeaksantina, dva antioksidansa koji igraju važnu ulogu u prevenciji katarakte, kao i bolesti srednjeg dela mrežnjače.
Naučnici su otkrili da ove supstance za čak 79 odsto umanjuju rizik od pojave očnih bolesti kod osoba sa visokom stopom rizika. Lutein i zeaksantin pripadaju grupi karotenoida, pigmenata koji paprici daju žutu i crvenu boju, a ima ih i u mrežnjači koju štite od negativnog uticaja svetlosti.
Mada luteina i zeaksantina ima u zelenom povrću, kao što su zelje ili brokoli i voću narandžaste ili žute boje, paprika je njihov najveći izvor. Zbog toga bi ovo povrće, tokom sezone, trebalo svakodnevno konzumirati, pre svega u svežem obliku,ali i kuvanu ili pečenu.
Izvor: B92