Krompir nije bez razloga jedna od najzastupljenijih namirnica na svetu, poručuju nutricionisti.
Pored toga što će da vas zasiti, u krompiru se krije pravo bogatstvo lekovitih sastojaka.
JEDAN KROMPIR U PROSEKU SADRŽI
4 puta više kalijuma od banane
46% dnevnih potreba vitamina B6
50% dnevnih potreba vitamin C
33% dnevnih potreba mangana
7 grama vlakana
REGULIŠE KRVNI PRITISAK
Krompir je često na lošem glasu jer se smatra namirnicom koja goji. To baš i nije tako, naročito ako ga jedete bez dodataka koji goje kao što su sir, pavlaka ili drugi punomasni mlečni proizvodi. Ova namirnica je odličan izvor kalijuma jkoji hidrira organizam i pomaže u snižavanju krvnog pritiska.
STIMULIŠE VARENJE I ČINI VAS SITIM
Krompiri su bogati vlaknima, i naročito su ukusni ako ih pečete i jedete s korom. Baš zbog vlakana ćete biti i duže siti. Krompiri deluju pozitivno i na zdravlje srca i regulišu nivo lošeg holesterola u krvi.
KROMPIR JE BOGAT VITAMINOM C
U kori krompira, pa i samom plodu, nalazi se velika količina vitamina C. Zbog toga je ova namirnica dobra za jačanje imuniteta, ali i podstiče zarastanje rana.
ČUVA KOSTI
Krompir je bogat manganom, koji igra važnu ulogu u preradi proteina, ugljenih hidrata i holesterola. Ova namirnica igra značajnu ulogu u zaštiti od osteoporoze.
BOGAT JE VITAMINOM B 6
Ovaj vitamin igra važnu ulogu u zdravlju kardiovaskularnog sistema, varenju i imunitetu, ali i u izgradnji mišića i funkcionisanju nervnog sistema.
SMANJUJE KISELINU U ŽELUCU
Sok od krompira smanjuje neprijatne simptome gastritisa jer reguliše lučenje želudačne kiseline