Mentalna aritmetika je specijalan program edukacije, koji dolazi iz Japana. Namenjen je deci od 4 do 12 godina, jer je u tom uzrastu dečji mozak najaktivniji. Cilj je da se mentalni kapaciteti dece probude do maksimuma. Takođe podstiče i inteligenciju. Sve se to radi na zabavan način. Ova metoda sve je više prisutna. Već godinama u široj upotrebi u više od 50 zemalja širom sveta.

Mentalna aritmetika
Izračunati složenu operaciju bez papira i olovke ili rešiti neki komplikovan matematički zadara i to u samo nekoliko sekundi, mnogima je nemoguće, ali njima ne. Oni to rade iz glave kako nam je pokazao Marko.
Glavno pomagalo je ABAKUS – drevena računaljka koja je poznata kao preteča današnjih računara.
“Vizuelizacijom abakusa, deca su u stanju da vrše komplikovane matematičke operacije velikom brzinom. Razvijaju obe hemisfere mozga u tom periodu se najviše razvijaju sinapse tako da je najbolje iskoristiti period od 4 do 12 godina da deca uče mentalno računanje. Deca su ta koja postižu izvanredne brzine u računanju, mi ne možemo da računamo tom brzinom kojom mogu deca”, izjavila je Jasna Živanov, jedna od predavača.
Na nedavno održanom banatskom takmičenju u mentalnoj aritmetici, u Zrenjaninu, polaznici škole u Pančevu osvojili su 15 nagrada u pismenom i mentalnom računanju.
Uskoro će ovi mališani učestvovati i na međunarodnoj olimpijadi mentalne aritmetike u Beogradu za koju se uveliko pripremaju.