Saturday, June 15, 2024
HomeOrangeIzgubljeni gradovi-10 najneverovatnijih

Izgubljeni gradovi-10 najneverovatnijih

Izgubljeni gradovi su pravi, prosperitetni, dobro naseljena područja ljudskog stanovanja koji su pali u terminalu slabljenja i čija je lokacija kasnije izgubljena. Mnogi izgubljeni gradovi su nađeni, i koje i dalje naučnici intezivno proučavaju. Od izgubljenog grada Pompeje do Maču Piču, pogledajte koji su to najfascinantniji izgubljeni gradovi u istoriji.

1. Maču Piču ( Peru )- izgubljeni grad Inka

Maču Piču ( Stari Vrh ) je grad Inka koji se nalazi na 2.430 metara nadmorske visine na planinskom vencu iznad doline Urubamba u Peru-u. Ovaj grad verovatno predstavlja najpoznatiji simbol imperije Inka. Grad je označen kao svetska baština 1983 godine, kada je opisan kao remek delo arhitekture i jedinstveno svedočanstvo civilizacije Inka.

Maču Piču je izgrađen oko 1450 godine, na samom vrhuncu carstva Inka, a kasnije je napušten, jer je carstvo propalo zbog španskog osvajanja. Iako je  grad na samo 50 metara od Kuska, glavno uređenje, nikad nije pronađeno i uništeno od stane španaca. Tokom vekova, grad su zavile prašume, i malo se zna o njegovom postojanju. 1911 godine, istoričar i istraživač Hiram Bingam ukazao je na ovaj izgubljeni grad.  Bingam i mnogi drugi predpostavili su da je grad bio tradicionalna kolevka Inka i duhovni centar.

2. Angkor ( Kambodža ) – najveći svetski verski spomenik

Angkor je služio kao sedište Crvene imperije koja je cvetala oko 9. veka do 15. veka. Njegov period se može definisati kao period od 802 godine nove ere, kada je hindu monarh Jaiavarman II proglasio sebe univerzalnim monarhom i bogom-kraljem u Kambodži, sve do 1431 godine.

Ruševine se nalazeusred šume i poljoprivrednog zemljišta na severu Velikog jezera i južno od Kulen brda, u blizini današnjeg Siem Reala. Ovo mesto predstavlja jedan od najvećih pojedinačnih verskih spomenika. Mnogi hramovi u Angkori su obnovljeni, a zajedno obuhvataju najznačajnije mesto crvene arhitekture.

2007 godine međunarodni tim istraživača koristeći satelitske fotografije i druge savremene tehnike zaključio je Angkor bio najveći preindustrialan grad na svetu sa urbanim širenjem od 1.150 kvadratnih metara.

3. Memfis ( Egipat ) – drevna prestonica Egipta

Memfis je bila drevna prestonica Donjeg Egipta, i sve do starog kraljevstva Egipta pa sve do njegovog osnivanja do oko 2200 godine pre nove ere. Ime Memfin dolazi je grčaka deformacija od egipatskog imena 6. Dinastija. Prema Heroditu, grad je osnovan oko 3100 p.n.e.

Procene veličine populacije se razlikuju. Prema T. Čandlermu, Memfis je imao oko 30.000 stanovnika i bio najveće naselje u svetu od vremena osnivanja pa sve do oko 2250 godine pre nove ere. Memfis je dostigao vrhunac prestiža u okviru 6. Dinastije kao centar kulta Ptah.

4. Petra ( Jordan )- kamena struktura urezana u stene

Petra se nalazi na padinama planine Horu. Poznat je po tome što su mnoge kamene strukture urezane u stenu. Dugo skriveni gard na zapadnom svetu otkrio je švajcarski istraživač 1812. Petra je do Prvog Svetskog rata bila dostupna samo za Evropljane u pratnji lokalnog vodiča. Ovaj grad je označen u Svetsku baštinu 1985 godine, kada je opisan kao jedan od najdragocenijih kulturnih svojstava.

Okružena je visokim stenama i zalivaju je višegodišnji potoci. Petra je brzo došla pod rimsku vlast, u velikoj meri zbog revizije mora na kojoj su se zasnovali trgovački putevi.

5. Palmira ( Sirija ) –nevesta pustinje

Palmira je u drevnim vremenima bila važan grad centralne Sirije. Dugo je bio od vitalnog znacaja za karavane, grad za putnike koji prelaze preko sirijske pustinje i bio je poznat kao Nevesta pustinje. Njegovo originalno ime potiče iz aramejskog jezika i glasi Tadmar ( palma).

Palmira se nalazi u Sirijskoj pustinji, oko 200 kilometara severoistočno od Damaska. Oaza u kojoj se Palmira nalazi sa izvorima pijaće i tople vode je svakako dosta doprinela da ovaj grad bude jedan od značajnih na Putu svile od Kine do Mediterana.

Veruje se da je prvo stalno naselje na tom području osnovano oko 3000. P.n.e. Dokazi o tome su pronađeni ispod kasnije izgrađenog Belog hrama.

Rimljani su 41. p.n.e. pokušali da je osvoje pod vođstvom Marka Antonija, ali su stanovnici izmakli rimskim trupama.  Rimsko osvajanje je usledilo za vreme Tiberijeve vladavine.

6. Pompeja ( Italija ) – podzemni vulkan

Ovaj rimski grad nalazi se u blizini Napulja, potpuno je uništen takom katastorfalne erupcije vulkana Vezuv, 24. avgusta 79.godine. Pompeja je osnovana u 6. veku p.n.e. U svojoj istoriji, koja je trajala oko 700 godina u pompeji su živeli Samniti, Grci, Etrurci i Rimljani.

Posle te erupcije grad je bio izgubljen skoro 1700 godina sve do slučajnog otkrivanja 1748 godine. Iskopan je veći deo grada, uključujući hramove, forume, pozorišta, kupatila i veliki broj kuća.  Pronađeni primeri erotske umetnosti preokrenuli su poglede na rimsku umetnost i antičku kulturu.

7. Palenkue ( Meksiko ) – Maje

Palenkue je drevni grad Maja u blizini reke Usumancita u meksičkoj državi Čiapas.  Ovaj drevni grad jedan je od čuda Meksika.  Prvi put je zauzet oko 100 godina pre Hrista. Ovaj grad je cvetao od oko 600 do 700 godina nove ere. Grad je postao poznat po Pakalu, kralju koji je vladao od 615-683 godine nove ere.

Izvori govore da je grad napadnut 730 godine. Nakon 10 vekova grad je u velikoj meri napušten. Ruševine ostaju neodkrivene sve do 18. veka.

8. Vijainagar ( Indija ) – grad hindu imperije

Vijaanagar, glavni je grad jedne od najvećih hindu imperija ikada, osnovala je od strane dinastija kneževa Harihara i Bukaka 1336 godine. Njegova moć je dostigla vrhunac pod vladavinom Krishnadevaria, koji je držao pod kontrolom gotovo celo južno poluostrvo od reke Krišna i Tungabhara.

Carstvo propada posle bitke kod Tlikota 1565 kada je opljačkan.  Ruševine su Smeštene u čudnom i lepom kamenom pejzažu.
9. Efes ( Turska ) – grad u ranom hrišćanstvu

Po legendama, Efes su osnovale žene ratnici, poznate kao Amazonke. Grad se nalazi u Joniji, gde se reka Kajster uliva u more. Jonski gradovi koji su nastali početkom jonske migracije ujedinili su se u konfederaciju pod vođstvom Efesa.  Region je uništen za vreme invazije Cimeriana početkom 7. veka pre nove ere. Pod vladavinom Lidijalijanskih kraljeva, Efes je postao jedan od najbogatijih gradova u mediteranskom svetu.

Efes je antički grad u današnjoj Turskoj. U njemu se nalazilo jedno od sedam svetskih čuda, hram posvećen grčkoj boginji Artemidi.

10. Sanči ( Indija ) – grupa budističkih spomenika

Sanči se nalazi na vrhu ravne peščare 90 metara iznad sela, i u njemu se nalaze najbolje očuvane grupe budističkih spomenika u Indiji. Najveću pažnju privlači velika Stupa, otkrivena 1818 godine. To je verovatno započeo car Ašoka sredinom 3. veka p.n.e., a kasnije je proširen. Na njemu se pokazuje život Bude.

Pored ovoga i dalje su ostali nekoloko manjih stupa, skupštinska sala, nekoliko manastira. A pronađeno je više od 400 zapisa.

Previous article
Next article
UrbanStandard
UrbanStandard
Urban Standard, grupa entuzisata sa ciljem da prenesu neke od interesantnih vesti iz URBANE kulture. Sa osvrtom na muziku, it, ali i zivot oko nas.
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Stefan on Dva od jednom
Zorana on USB meda!
Slobodan on Multi mališan!