Thursday, June 13, 2024
HomeOrange25 veličanstvenih dvoraca Evrope

25 veličanstvenih dvoraca Evrope

Ima nešto u dvorcima što u isto vreme izaziva strahopoštovanje i budi onu nežnu stranu u nama. Ako poželite da posetite neki dvorac, Evropa je zasigurno destinacija koju vam preporučujemo, jer ona ima najviše da ponudi. Pred vama su 25 naj dvoraca u Evropi.

1.Dvorac “Neuschwanstein” – Nemačka.
Sagrađen 1800.godine. Dvorac se nalazi u Schwangau, Bavarski Alpi.

2.Dvorac “Peles” u Rumuniji
Nalazi se u Karpatima, u blizini grada Sinaia. Postoji 168 soba u dvorcu ali samo 35 je dostupno oku javnosti.

3.Dvorac “Bojnice” u Slovačkoj
Bojnice dvorac se nalazi u mestu Bojnice u Slovačkoj. Dvorac datira iz 12.veka i u njemu se nalazi jedan od najpopularnijih muzeja u Slovačkoj. Ako to poželite, možete se i venčati u ovom dvorcu.

4. Dvorac kokosa “Castillo de Coca”  u Španiji
Izgrađen u 15.veku. Odličan primer Gotskog i Mudehar stila. Dvorac se nalazi u gradu “Coca” u Segovija provinciji u Španiji.

5.Dvorac Brodick u Škotskoj

Nalazi se na ostrvu Arran u Škotskoj. OVaj dvorac je jedan od najstarijih. Neki delovi potiču od perioda Vikinga, a izgrađen je zapravo kao zaštita protiv njih. 1957.godine poslednji iz porodice Hamilton su se odrekli dvorca i sada je on dostupan za turističke posete.

6.Dvorac “Veliki tabor” u Hrvatskoj

Izgrađen u 12.veku, sada član UNESCO-a. Nalazi se u regiji Zagorje u Hrvatskoj.

7.Dvorac “Ksiaz” u Poljskoj

Poznat i kao “Pearl of Lower Silesia” (biser donje Šleske), dvorac Ksiaz je sagrađen u 13.veku. Dvorac je srušen, i ponovo izgrađen više puta tokom svih ovih godina. Za turiste, dvorac je otvoren u proleće i leto između 9h i 17h od ponedeljka do nedelje.

8.Dvorac “Bran” u Rumuniji
Prvobitno izgrađen 1212., lociran na samom izlasku iz mesta Bran. Smešten u planinama istočne Evrope u Rumuniji.

9. Dvorac “Lincoln” u Engleskoj

Dvorac se nalazi u Lincolnshire-u i izgrađen je 1068.godine.

10.Dvorac “Eltz” u Nemačkoj

Dvorac se nalazi u brdima između KLoblenz-a i Trier-a u zapadnoj Nemačkoj. Eltz dvorac je otvoren za turiste od aprila do novembra između 9,30h do 17,30h.

11. Mont Saint-Michel u Francuskoj

Dvorac se smatra srednjovekovnim čudom zbog činjenice da je izgrađen na stenovitom vrhu. Dvorac je najpre bio opatija i služio je hodočasnicima.


12.Dvorac Malbork u Poljskoj

Dvorac Malbork je pronađen u Prusiji 1274.godine.

13.Dvorac “Frankenstein” – Nemačka
Dvorac je izuzetno poznat zbog mitova i priča koji ga okružuju. Istražite misterije ovog dvorca i iskusite Frankenštajna u stvarnom svetu.

14.Dvorac “Eger” Mađarska

Dvorac se nalazi na oko 90 minuta vožnje od Budimpešte, datira iz 13.-og veka i poznat je po odbrani od Turske vojske 1552.godine. Postoji 4 izvanredna muzeja u okviru dvorca.

15. Dvorac “Windsor” u Engleskoj

Dvorac se nalazi u okrugu Berkshire, u Engleskoj.I važi za najočuvaniji dvorac.

16. Dvorac Trakai u Litvaniji
Smešten u  gradu Trakai u Litvanijii, Trakai dvorac je divan primer gotske arhitekture.


17.Dvorac “Spis” u Slovačkoj

Datira iz 12.veka,  dvorac “Spis” je jedan od najvećih srednjovekovnih dvoraca centralne Evrope i nalazi se iznad grada Spišské Podhradie. Dvorac je proglašen za nacionalno bogatsvo 1961.godine.


18.Dvorac “Hohensalzburg” u Austriji

Izgrađen 1077.godine, nalazi se u Salcburgu. I predstavlja jedan od najvećih srednjovekovnih dvoraca Evrope.

19.Dvorac “Canterbury” u Engleskoj

Dvorac izgrađen u 3.veku,i dograđivan je vekovima.I još uvek predstavlja čudo za posmatranje.


20.Dvorac “Predjama” u Sloveniji

Izgrađen u prirodnoj steni u Sloveniji, Predjama dvorac je popularna destinacija za turiste. Muzej dvorca prikazuje život srednjovekovnih lordova. Dvorac je obnavljan dvaput, nakon rata i prirodnih katastrofa.

21.Dvorac “Pembroke” u Welsu

Nalazi se na obalama estuarskog zaliva. Pembroke dvorac ima tunele, prolaze i stepeništa koja se mogu istražiti.Još jedan plus ovom dvorcu jeste to što je dvorac skoro netaknut.

22.Dvorac Hunyad u Rumuniji

Hunyad dvorac je ostavština Hunyad dinastije, i nalazi se u Rumuniji. Poznat i kao Hunedora dvorac, veličanstvene strukture, izgrađene u 14.veku u gotskom stilu. Bio je kuća uhapšenom Vlad III 7 godina, pre nego je bio zbačen sa prestola 1462.godine.

23. Chateau de Versailles u Francuskoj

Chateau de Versailles je najpre izgrađen kao kućica za lov . Ubrzo je prerađen u dvorac i postao je zvanično sedište suda Francuske.

24.Dvorac “Kyrenia” na Kipru

Nalazi se na severnoj obali Kipra, Kyrenia dvorac je sagrađen na istočnoj strani seoske luke. Preživeo je nekoliko manjih opsada, i 4.-godišnji rat. Dvorac iz 16.veka se nalazi među glavnim turističkim atrakcijama ove oblasti.


25.Dvorac “Prague” u Češkoj republici

Dvorac predstavlja ponos češke prestonice. Dvorac Prag je jedan od najvećih dvoraca sveta, izgrađen je u 9.veku i još uvek izgleda veličanstveno.

UrbanStandard
UrbanStandard
Urban Standard, grupa entuzisata sa ciljem da prenesu neke od interesantnih vesti iz URBANE kulture. Sa osvrtom na muziku, it, ali i zivot oko nas.
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Stefan on Dva od jednom
Zorana on USB meda!
Slobodan on Multi mališan!