Thursday, July 18, 2024
HomeBlue6 jednostavnih koraka do brzog sna

6 jednostavnih koraka do brzog sna

Muči vas nesanica? Niste jedini! Na listi istraživanja o tome šta može unaprediti ljudske živote, često na vrh liste izbije dobar san.


Loš san utiče na kognitivne akcije, uključujući degradiranu memoriju, pažnju, akcije i opreznost. Hronična nesanica je takođe povezana sa anksioznošću i depresijom. A ljudski san je sve gori kako stare. Nakon 65. godine, između 12 % i 40 % ljudi pati od nesanice.

Svi metodi u borbi protiv nesanice su isprobani, od lekova koji utiču na psihu do neobičnih tretmana.

Problem u korišćenju lekova je da imaju višestruko dejstvo i često stvaraju zavisnost. Problem sa neobičnim tretmanima je što nismo sigurni da oni uopšte imaju nekakvog efekta.

Terapija kontrolom podsticaja

Profesor Richard R. Bootzin je istraživao poremećaj spavanja tokom mnogo godina i ovde su opisani njegovi pristupi za izlečenje nesanice:

1. Legnite da spavate jedino kada ste pospani.

2. Nemojte koristiti krevet ni za šta drugo osim za spavanje. A to podrazumeva: nemojte čitati u krevetu, gledati televiziju, jesti… Seksualna aktivnost je jedini izuzetak u ovom slučaju. U ovim prilikama, instrukcije su da ih vršite nakon što planirate da spavate.

3. Ako ne možete da zaspite, ustanite i otiđite u drugu sobu. Ostanite u njoj koliko god želite i onda se vratite u spavaću sobu. Međutim, ne želimo da gledate na sat, mi želimo da ustanete iz kreveta ako ne zaspite momentalno. Upamtite cilj je da povežemo krevet sa brzim padanjem u san. Ako ste u krevetu duže od 10 minuta bez sna, i niste ustali, onda vi ne pratite instrukcije.

4. Ako još uvek ne možete da zaspite ponovite korak 3. Činite ovaj korak onoliko često koliko je neophodno.

5.Uključite alarm i potrudite se da ustajete u isto vreme svako jutro bez obzira na to koliko spavate tokom noći. To će pomoći vašem telu da stekne ritam u spavanju.

6. Nemojte dremati tokom dana.

Spavajte sad kao bebica!

UrbanStandard
UrbanStandard
Urban Standard, grupa entuzisata sa ciljem da prenesu neke od interesantnih vesti iz URBANE kulture. Sa osvrtom na muziku, it, ali i zivot oko nas.
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Stefan on Dva od jednom
Zorana on USB meda!
Slobodan on Multi mališan!