Wednesday, April 17, 2024
HomeGreen7 saveznika u borbi protiv starenja

7 saveznika u borbi protiv starenja

Postoji nekoliko načina da s godinama ostanete lepi, a da se ne podvrgnete estetskoj hirurgiji. Jedan od njih je da izmenite navike u ishrani. Predstavljamo vam sedam namirnica koje će vas negovat spolja i iznutra.
1. Borovnice

  • Borovnice imaju najveći procenat antioksidanasa u biljnom svetu. One su prirodni antibiotici, a uspešno se bore i protiv virusa, zahvaljujući polifenolima, za koje je poznato da sprečavaju razmnožavanje virusa hepatitisa C. Ovo supervoće sadrži polifenol pterostilben, koji, kako su pokazala ispitivanja na pacovima, poboljšava pamćenje.

2. Crna čokolada

  • Crna čokolada sadrži mnogo više antioksidanasa od gotovo svih drugih namirnica. Bogata je polifenolima koji podstiču širenje krvnih sudova, što štiti nerve od povreda i zapaljenja. Kakao koji je njen glavni sastojak povoljno deluje na osećaj sitosti, kognitivne funkcije i raspoloženje. Kada kupujete čokoladu, birajte onu koja je minimalno prerađena i ima visok sadržaj kakaoa – barem 70 odsto.

3. Brokoli

  • Brojne studije su pokazale da brokoli smanjuje rizik od određenih oblika raka. Bogat je sulforafanom, moćnim antioksidansom koi štiti ćelije od oštećenja. Brokoli ima širok spektar nutritijenata kada je sirov; međutim, da bi se došlo do sulforafana, mora biti nežno blanširan ili kuvan na pari.

4. Riba bogata omega 3 masnim kiselinama

  • Omega 3 masne kiseline su među najmoćnijim protivzapaljenskim sastojcima koje imamo u prirodi. Povećavanjem unosa ovih kiselina sprečava se oštećenje ćelija srca, mozga, ali i drugih tkiva.

5. Bademi

  • Bademi su bogati vlaknima, alfa tokoferolom (oblikom vitamina E), magnezijumom i bakrom. Poznato je da snižavaju holesterol i krvni pritisak, a moguće je da igraju ulogu u smanjenju nivoa šećera u krvi i metaboličkog sindroma. Imajte u vidu da su veoma kalorični, pa budite pažljivi s količinama.

6. Paradajz

  • Paradajz sadrži likopen, biljni molekul koji ima antikancerogena svojstva i štiti od kardiovaskularnih bolesti. On smanjuje zapaljenske procese i broj slobodnih radikala.

7. Beli luk

  • Beli luk ima moćan sastojak – alicin, koji štiti kardiovaskularni sistem opuštajući krvne sudove. Ponaša se kao razređivač krvi i sprečava nastanak tromba. Uz to, smanjuje nivo slobodnih radikala i stimuliše proizvodnju glutationa koji čisti toksine iz jetre.

Šta treba zapamtiti?
Birajte svežu hranu, jer paradajz iz konzerve beli luk u prahu i ušećereni bademi ne donose nikakvu korist. Sveže sastojke možete pripremati na razne načine, a da pritom zadržite korisne nutritijente koji će uticati na vaše zdravlje i starenje.
 
Izvor: B92

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Stefan on Dva od jednom
Zorana on USB meda!
Slobodan on Multi mališan!