Saturday, July 20, 2024
HomeGreen7 super hrana za proleće

7 super hrana za proleće

Stalni saveti o zdravoj ishrani dobijaju veliku pažnju u medijima ali su dobro potkovani i marketingom, što ne znači da im treba okrenuti leđa. Posebno kada se zna da su ove namirnice dobre u smanjenju nivoa holesterola, smanjenju rizika od raka ili srčanih bolesti.

1.Artičoka

Studije su pokazale da artičoka sadrži visok sadržaj antioksidanata. Među najmoćnijim psihonutrisima su cinamin i silmarin, koji imaju jak pozitivan uticaj na jetru.

Jedna velika artičoka sadrži samo 25 kalorija, bez masnoća, 170 miligrama kalijuma, dobar je izvor vitamina C, magnezijuma i ima 6 grama prehrambrenih vlakana.

2. Špargla

Prema Nacionalnom institutu za rak, špargla je hrana sa najviše glutena, vašna za borbu protiv raka. Takođe je bogata vitaminima A i C, kao i selenom.

Ona je takođe odličan izvor kalijuma, vlakana, tiaminom, vitaminom B6, i jedan od najbogatijih izvora rutina, jedinjenja koje jača zidove kapilara.

3. Avokado

Studija objavljena u Arhivu za medicinska istraživanja utvrdilo je da je 45 volontera koji su jeli avokado svaki dan nedelju dana doživeli su pad holesterola za 17 odsto u proseku.

Avokado sadrži sastojke koje štite od raka dojke i prostate zahvaljujući velikom udelu luteina i vitamina E.

Avokado je bogat beta-sitisterolom, prirodnom supstancom koja smanjuje nivo holesterola u krvi. Izvrstan je izvor bakra, kalcijuma i magnezijuma. Od vitamina doraj je izvor vitamina C, vitamina E, niacina.

4. Borovnica

Prepuna je antioksidansima, vitaminom C i kalijumom. Novijim istraživanjima utvrđeno je da dodatne komponente borovnice igraju važnu ulogu u prevenciji i borbi protiv raka.

Plod borovnice bogat je izvor biljnog pigmenta, flavonoida, anticijanoida, jedinjenja koje ima jako antioksidantno dejstvo i može da služi kao zaštita kapilara od oštećenja. Drugo svojstvo borovnice može da spreči slepljivanje krvnih zrnaca, što smanjuje rizik od stvaranja ugrušaka, što je bitno kod srčanog i moždanog udara.

5. Sveže smokve

Smokve imaju najveći sadržaj minerala od svih voća. Sa svojim izvorom kalijuma, pomažu u kontroli krvnog pritiska. One takođe sadrže puno kalcijuma. Smokve su dobar izvor gvožđa, vitamina B6 i mangana.

Ovo voće ima ogromne količine vlakana, više nego bilo koje drugo sušeno ili sveže voće. Ova vlakna štite od raka dojke i debelog creva, rastvorljiva vlakna pomažu kod regulisanja nivoa holesterola u krvi. Takođe su dobar izvor flavonoida i polifenola.

6.  Praziluk

Zahvaljujući posebnim šećerima i kalijumu, praziluk je snažan diuretik. Sadrži 86 posto vode i olakšava izlučivanje otpadnih materija putem bubrega. Sadrži malo soli, odličan je protiv otoka a istovremeno obezbeđuje telu vitamine i minerale.

Praziluk sadrži sumporna jedinjenja koja mogu da zaštite od srčanih bolesti i nekih vrsta raka.

7. Spanać

Svima nam je poznato kako Popaj postane snažan posle samo jedne porcije spanaća, a mnoge bi iznenadila činjenica, da osim snage, spanać pruža zaštitu od kancerogenih i kardiovaskularnih bolesti, osteporoze, kao i da čuva zdravlje mozga i očiju.

Odličan je izvor vitanina B koji pomaže u sprečavanju srčanih bolesti, demencije, kao i raka debelog creva.

Izvanredan je izvor vitamina C i beta-kerotina, važnih antioksidansa koji imaju ulogu u smanjenju količine štetnih slobodnih radikala u organizmu.

Visok nivo vitamina K u spanaću čini ovu namirnicu važnim saveznikom u održavanju zdravlja kostiju.

UrbanStandard
UrbanStandard
Urban Standard, grupa entuzisata sa ciljem da prenesu neke od interesantnih vesti iz URBANE kulture. Sa osvrtom na muziku, it, ali i zivot oko nas.
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Stefan on Dva od jednom
Zorana on USB meda!
Slobodan on Multi mališan!