Thursday, June 13, 2024
HomeGreen9 saveta za mirno rešavanje problema sa vašim detetom

9 saveta za mirno rešavanje problema sa vašim detetom

Istraživanja potvrđuju da mnogi roditelji nemaju želju da tuku svoju decu, ali su primorani na tu opciju s obzirom da ne znaju šta više da urade sa svojom decom. Najnovija istraživanja pokazuju da batine uče decu kako da koriste agresiju i nasilje kako bi rešili svoje probleme. Istraživanja pokazuju i da du tučena deca sklonija niskom samopouzdanju, depresiji i prihvatanju slabije plaćenih poslova u budućnosti. Prema tome, šta da uradite?

1. Smirite se

Najpre ako ste ljutiti i van kontrole, želite da udarite vaše dete, pokušajte da ostavite tu situaciju. smirite se. U periodu tišine ćete često naći rešenje problema. Ponekada to roditeljima promakne jer su pod velikim stresom. Večera je provrela, deca se tuku, telefon zvoni, a vaše dete je ispustilo konzervu pasulja i vi pucate. Ako ne možete da ignorišete situaciju, onda u sebi odbrojte do 10.

2. Odvojte vreme i za sebe

Roditelji  su skloni korišćenju batina kada nisu posvetili sebi dovoljno vremena i kada se osećaju potrošeno i užurbano. Tako da je jako bitno da roditelji odvoje vreme kako bi vežbali, čitali, ili otišli u šetnju ili se pomolili.

3. Budite dobri ali u isto vreme i nepokolebljivi

Druga frustrirajuća situacija je kada roditelj namerava da udari dete koje nije poslušno. Udarite dete, da bi se ponašalo kako treba. Druga solucija u ovoj situaciji je da se spustite na dečiji nivo, napravite kontakt očima, dodirnete ga nežno i recite mu neku ljubaznu ali nepokolebljivu frazu šta zapravo želite da on uradi. Na primer: ” Htela bih da se igraš tiše”.

4. Pružite detetu izbor

Dajte vašem detetu mogućnost izbora umesto da ga tučete. Ako se ono igra sa hranom za stolom upitajte je najljubaznije da li želi da prestane da se igra sa hranom, ili u suprotnom da ustane od stola. Ako dete nastavi da se igra sa hranom, koristite finu ali nepokolebljivu akciju tako što ćete joj pomoći da ustane od stola. Tada mu recite da može da se vrati stolu kad je spremno da jede svoju hranu bez igranja sa njom.

5. Koristite logične posledice

Posledice koje su logične sa ponašanjem naučiće decu odgovornosti. Na primer, ako vaše dete razbije komšijin prozor a vi ga udarite zbog toga. Šta je dete naučilo iz te situacije? Možda je naučio da nikada više ne uradi tako nešto, ali je takođe naučio i da mora da sakrije svoje greške, optužujući nekog drugog, laganje. Može se osetiti loše ili se naljutiti na roditelja koji ga je udario. Kada udarite dete, može se ponašati kao da se boji da ga ne udarite opet. U svakom slučaju da li želite da se vaše dete ponaša nekako iz razloga zato što vas se boji ili zato što vas poštuje?

6. Pomirite se sa vašom decom

Ako vaše dete prekrši neki dogovor koji ste imali, nemojte odmah krenuti sa kaznama. Bolje rešenje je da se pomirite sa decom. Na koji način? Objasnite detetu da vas je izdalo time što je prekršilo dogovor, objasnite mu kako se osećate, i razgovarajte koliko je bitno poštovati roditeljsku reč.

7. Povucite se iz konflikta

Dete koje uzvrati roditeljima na njihovu sugestiju navodi roditelje da ga udare. U ovoj situaciji, najbolje je da se povučete iz situacije momentalno. Nemojte da napuštate prostoriju dok ste ljutiti, i poraženi. Smireno recite ” Biću u susednoj sobi, ako poželiš da razgovaraš sa mnom sa više poštovanja”.

8. Koristite ljubazne ali i nepokolebljive akcije

Umesto da lupite šamar vašem detetu, kada dotakne nešto što ne bi smelo, jednostavno ga snažno podignite i odvedite ga u drugu prostoriju. Ponudite mu igračku kako biste mu zaokupili pažnju. Možda ćete biti primorani da ga nekoliko puta odvedete u drugu sobu ako je uporno.

9. Obavestite dete na vreme

Dete može da histeriše ako je neinformisano, ili se oseća bespomoćno. Primera radi, ako ste kod prijateljice na kafi, i vaše dete se zaigralo sa njenim detetom, nemojte mu naređivati krećemo odmah. Na vreme obavestite vaše dete o vašim planovima, kako bi i ono imalo vremena da završi ono što je započelo.

UrbanStandard
UrbanStandard
Urban Standard, grupa entuzisata sa ciljem da prenesu neke od interesantnih vesti iz URBANE kulture. Sa osvrtom na muziku, it, ali i zivot oko nas.
RELATED ARTICLES

1 COMMENT

  1. Najbolji savet koji sam čuo je:
    “Kada deca upadnu u problem, ne ostavljajte ih tamo same!”
    Vi ste tu da im pomognete da izadju iz problema!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Stefan on Dva od jednom
Zorana on USB meda!
Slobodan on Multi mališan!